Business Hi-Tech

Europa vrea ca G20 să ajungă la un acord privind taxarea giganţilor tech anul acesta

Europa vrea ca G20 să ajungă la un acord privind...

Autor: Ioana Nita

17.02.2020, 00:05 162

Frustrate de lipsa progreselor globale din cauza opoziţiei din partea SUA, care se bazează pe businessurile giganţilor din tehnologie, autorităţile din unele ţări europene, precum Franţa, au introdus anul trecut propriile taxe digitale.

Membrii Uniunii Europene (UE), plus Marea Britanie, care a părăsit UE luna trecută, vor ca liderii financiari ai celor mai mari 20 de economii ale lumii să ajungă anul acesta la un acord privind reglementările la nivel global în ceea ce priveşte impozitarea giganţilor tech precum Google, Amazon şi Facebook, scrie Reuters.

„Trebuie să prioritizăm găsirea unei soluţii globale pentru impozitarea econo­miei digitale“, se arată într-un document care prezintă poziţia tuturor membrilor Uniunii Europene din G20, plus Marea Britanie. De asemenea, aceştia au adăugat că trebuie găsită o soluţie pentru rezolvarea problemelor privind modul în care companiile îşi reduc baza de impozitare şi îşi transferă profiturile către paradisuri fiscale.  „Aşteptăm cu nerăbdare soluţii globale ambiţioase, corecte, eficiente, nediscri­minatorii şi viabile şi vom dubla eforturile noastre pentru a ajunge la o soluţie bazată pe consens pentru a atinge acest obiectiv global în 2020.“

Miniştrii de finanţe şi guvernanţii băncilor centrale din cele mai mari 20 de economii ale lumii (G20) se întâlnesc în perioada 22-23 februarie la Rioad pentru a discuta, printre alte probleme, activitatea Organizaţiei pentru Cooperare şi Dez­voltare Economică (OCDE) cu privire la regulile fiscale. Liderii UE s-au impus de mult timp pentru ca marile companii tehnologice extrem de profitabile, care fac afaceri pe internet, să plătească impozit acolo unde îşi vând serviciile, şi nu în paradisurile fiscale alese în mod deliberat în conformitate cu ceea ce se numeşte „optimizare fiscală agresivă“. Politicienii UE, care caută fonduri pentru a preveni schimbările climatice şi pentru a diminua diferenţele de avere pe ansamblul celor 27 de naţiuni, sunt supăraţi că o companie precum Google, cu un profit anual de peste 160 mld. dolari, plăteşte o taxă de sub 10% pe profiturile realizate în afara SUA – circa un sfert din cota medie de impozitare de pe pieţele de peste ocean.

Frustrate de lipsa progreselor globale din cauza opoziţiei din partea SUA, care se ba­zează pe businessurile giganţilor din tehnologie, autorităţile din unele ţări europene, precum Franţa, au introdus anul trecut propriile taxe digitale. De asemenea, Italia, Marea Britanie şi Spania au introdus deja propriile taxe digitale sau intenţionează să o facă.

Aceste mişcări au determinat Washington-ul să ameninţe cu represalii prin alte taxe comerciale pentru diferite bunuri şi servicii.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) vrea să ajungă la un acord cu privire la detaliile tehnice legate de cât de mult şi unde să fie taxate companiile digitale, până la începutul lunii iulie şi să aibă un acord complet până la sfârşitul anului 2020, astfel încât să se evite o escaladare a tensiunilor comerciale asupra acestei probleme. Oficialii UE au spus că, dacă nu va exista nicio înţelegere la nivelul G20, cele 27 de ţări ale sale vor veni cu un sistem fiscal propriu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO