Business Hi-Tech

Europa de Est nu se poate pune cu Asia la productia de hardware

10.07.2003, 00:00 14

Europa de Est inclusiv Romania nu sunt un teren propice pentru productia de componente destinate industriei de calculatoare. Cel putin asa afirma Kasper Rorsted, senior vicepresident la Hewlett-Packard pentru regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa).
Este putin probabil ca HP sau alta companie din domeniul IT sa deschida linii de productie de echipamente hardware in aceasta zona a batranului continent, spune oficialul de la Hewlett-Packard. “In statele est-europene se asambleaza componente si se produc echipamente IT low-end (cu preturi mici dar si performante modeste - n.r.). Europa de Est nu va fi niciodata in stare sa concureze cu China in productia de componente hardware pentru ca in Asia costurile sunt mult mai reduse”, explica transant Kasper Rorsted.
Cu toate acestea, Europa de Est este o zona un mare potential de dezvoltare, ”cel mai mare din cadrul intregii piete EMEA”, oferind totodata si cele mai multe oportunitati. De altfel, Europa de Est continua sa fie o piata cu importanta strategica pentru Hewlett-Packard, mai ales dat fiind faptul ca mai multe state din aceasta regiune se pregatesc sa intre in Uniunea Europeana, afirma vicepresedintele HP.
„Dupa ce ritmul de crestere al investitiilor IT, in perioada 1995-2003 a fost de 95%, iar piata IT a Europei de Est a crescut cu o medie anuala de 12%, pentru perioada urmatoare nu ne asteptam ca bugetele de cheltuieli pentru achizitionarea de tehnologii sa scada”, a adaugat Rorsted.
Hewlett-Packard, unul dintre liderii industriei IT mondiale, este multumita de rezultatele fuziunii cu Compaq si pe piata est-europeana. Dupa un an de la acest eveniment, HP a inregistrat o crestere a cotei pe piata IT regionala ajungand la o felie de 12%.
„Fuziunea Hewllet-Packard/Compaq a avut succes, noua companie avand, in prezent, 65.000 de angajati si 60 de reprezentante in intreaga lume”, a afirmat Kasper Rorsted.
La nivel mondial, HP a obtinut, in trimestrul doi al acestui an, venituri de 18 miliarde de dolari, in crestere cu 1% fata de cele trei luni anterioare. “Pentru intregul an 2003, estimam ca acest ritm de crestere se va mentine, ceea ce ne va aduce venituri de 72 miliarde de dolari”, a precizat Rorsted.
Veniturile obtinute de HP pe piata EMEA reprezinta 40% din totalul veniturilor, aceeasi cota fiind detinuta si de Statele Unite. Rorsted este de parere ca veniturile obtinute in regiunea EMEA vor inregistra in acest an fiscal o crestere de 1% fata de cel precedent, in timp ce in regiunea Asia Pacific incasarile vor spori cu 2%. Oficialul se asteapta, de asemenea, ca veniturile inregistrate din vanzarile pe piata americana sa stagneze.
Piata de servicii IT a adus companiei HP, in anul care s-a scurs de la fuziunea cu Compaq, venituri de aproximativ 12,4 miliarde de dolari, regiunea EMEA contribuind cu 40%.
In anul fiscal precedent, veniturile combinate ale HP si Compaq au fost de 72,346 de miliarde de dolari, iar in anul fiscal 2001, HP si Compaq au avut, impreuna, venituri totale de 81,1 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO