Business Hi-Tech

Ericsson cumpără divizia de televiziune pe internet de la Microsoft

Ericsson cumpără divizia de televiziune pe internet de...

Autor: Ştefan Stan

09.04.2013, 13:58 639

Ericsson, gigantul suedez de telecomunicaţii, a bătut palma cu Microsoft pentru a cumpăra Mediaroom IPTV (Internet Protocol Television), companie care crează softul de televiziune pe internet folosit pentru a transmite programele TV, scrie Reuters.

Vânzarea marchează sfârşitul celor două decenii în care Microsoft a încercat să ajungă în fruntea tehnologiei de transmitere a televiunii pe internet, poziţie pe care nu a reuşit însă să şi-o asume. Cea mai mare companie de software din lume a anunţat că îsi va redirecţiona atenţia către consolele Xbox.

Compania Ericsson a anunţat că se aşteaptă să încheie afacerea în a doua jumătate a lui 2013, însă nu a dezvăluit un preţ de cumpărare, oferind doar o cifră orientativă.”Această afacere este în aceeaşi sferă cu achiziţionarea Optimi, pentru 99 de milioane de dolari şi LG Nortel, pentru 234 de milioane de dolari, situându-se undeva între cele două”, a declarat Ove Anebygd, vice-preşedinte Ericsson.

Achiziţionarea Mediaroom ar pune Ericsson, cel mai mare producător de reţele mobile, şi în fruntea furnizorilor de televiziune pe internet IPTV, cu o cotă de piaţă de 25%. Microsoft susţine că platforma Mediaroom a fost furnizată de mai mult de 40 de operatori de telefonie şi a animat peste 22 de milioane de dispozitive mobile.

Platforma Mediaroom este tehnologia TV folosită de furnizori de telefonie mobilă precum AT&T, Deutsche Telekom, Telefonica şi Swisscom, argumentează Ericsson.

Se preconizează că piaţa globală de IPTV va atinge 76 de milioane de abonaţi în 2013, cu venituri de 32 de miliarde de dolari şi poate creşte până la 105 milioane de utilizatori şi câştiguri de 45 de miliarde de dolari în 2015, susţine Ericsson.

În condiţiile în care competiţia provenită din rândul companiilor chineze a crescut în ultimii ani, Ericsson s-a focalizat tot mai mult pe servicii precum managerierea reţelelor pentru diferiţi operatori şi software, unde are un avantaj competitiv.

Prezenţa companiei suedeze pe piaţa IPTV a fost susţinută şi de achiziţionarea firmei de tehnologie video Tandberg Television, în 2007.

“Cumpărarea Mediarom completează oferta Ericsson de IPTV”, susţinea Alexander Peterc, analist la BNParibas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO