Business Hi-Tech

Eduard Lovin, vicepreşedinte, ANCOM: Dacă ne dorim să desfăşurăm licitaţia 5G până la finalul anului, este obligatoriu să existe hotărârea de guvern cu preţurile de plecare şi calendarul plăţilor, precum şi legislaţia aferentă, publicate în Monitorul Oficial în luna septembrie

Videoconferinţa ZF - CE PLANURI ARE ROMÂNIA CU TEHNOLOGIA 5G?

Eduard Lovin, vicepreşedinte, ANCOM: Dacă ne dorim să...

Autor: Alex Ciutacu

21.07.2020, 15:25 240

Pentru ca România să poată desfăşura licitaţia pentru frecvenţele destinate tehnologiei 5G până la finalul anului 2020, piaţa are nevoie ca decidenţii să publice în Monitorul Oficial (MO) hotărârea de guvern prin care sunt stabilite preţurile de plecare şi calendarul achitării plăţilor, precum şi legislaţia aferentă, până în luna septembrie, cel târziu, a avertizat Eduard Lovin, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), în cadrul videoconferinţei ZF - CE PLANURI ARE ROMÂNIA CU TEHNOLOGIA 5G?, realizată în parteneriat cu casa de avocatură MPR Partners.

„Dacă ne dorim ca ţară să avem licitaţia 5G desfăşurată până la sfârşitul acestui an, iar la finalul lunii decembrie operatorii să fie în posesia licenţelor, este obligatoriu ca până în septembrie, cel târziu, să existe publicată în MO hotărârea de guvern cu preţurile de plecare şi calendarul plăţilor, precum şi legislaţia aferentă condiţiilor de securitate cibernetică şi cea de evaluare de riscuri”, a spus Eduard Lovin, vicepreşedintele arbitrului din piaţa de telecom.

El a mai amintit că toate sumele provenite din alocarea spectrului radio merg la bugetul de stat şi „niciun leu sau euro” nu rămâne la autoritate.

În ceea ce priveşte dezbaterile nespecializate purtate în spaţiul public în jurul tehnologiei 5G, Eduard Lovin a comentat că „toată lumea începe să se priceapă la 5G, ca la fotbal sau politică, dar nu este cazul”.

Licitaţia 5G ar trebui să se desfăşoare în al patrulea trimestru din 2020. Aceasta era programată iniţial pentru anul 2019, însă legislaţia şi piaţa din România nu erau pregătite pentru acest eveniment din industrie.

Acum, pentru a putea desfăşura licitaţia, ANCOM a explicat că guvernul trebuie să mai clarifice o serie de aspecte importante, precum setul de instrumente creionat de Uniunea Europeană, cât şi memorandumul România – SUA.

„Din perspectiva ANCOM, am spus public care considerăm noi că sunt aspectele care trebuie clarificate pentru ca operatorii să poată participa la licitaţia 5G în condiţii depline de transparenţă. De aceea am decis atunci amânarea licitaţiei 5G. Şi-anume: asigurarea acelui grad de securitate cibernetică pe măsura riscurilor, actuale dar şi prospective, asociate acestor noi tehnologii, prin adoptarea măsurilor din setul de instrumente european pentru 5G. Apoi, necesitatea clarificării şi implementării memorandumului semnat între guvernul SUA şi guvernul României”, a spus Eduard Lovin, în cadrul emisiunii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO