Business Hi-Tech

eBay a gazduit in 2002 tranzactii de 15 mld. dolari

13.03.2003, 00:00 16

Site-ul de licitatii online eBay a devenit numarul unu la nivel mondial, inregistrand anul trecut tranzactii insumand peste 15 miliarde de dolari, spre deosebire de Amazon.com, care abia a ajuns la 4 miliarde $, releva un studiu realizat de Forrester Research. Printre prioritatile conducerii eBay se numara acum combaterea fraudelor, mentinerea clientilor cat mai fideli si intretinerea imensului website, releva publicatia online E-Commerce Times.
Spre deosebire de majoritatea companiilor IT, actiunile eBay nu numai ca nu au scazut, dar se afla la cel mai ridicat nivel din ultimele 52 de saptamani.
Avantajul eBay, considera analistii E-Commerce Times, a fost cel al primului venit. "Compania eBay a aparut la momentul potrivit, cu solutia cea mai buna", considera David Kathman, analist al Morningstar.
"eBay a fost si prima companie care a permis licitatiile directe intre clientii sai. Pana atunci, companiile cumparau produse si le prezentau ele clientilor, care apoi licitau", a explicat Kathman.
Numarul mare de produse prezentate la licitatie i-a facut pe clienti sa ramana fideli site-ului, in ciuda ofertelor venite mai tarziu de la Yahoo! sau Amazon.
Formalitatile simple pentru cei care doresc sa liciteze  au facilitat succesul eBay, spun specialistii. Site-ul ofera, practic, doar spatiul si soft-ul pentru trazactii lucru care scade atat costul de tranzactionare, dar si cheltuielile companiei.
Un moment crucial pentru companie a fost lansarea serviciilor pentru micii comercianti, sustine Kent Allen, cercetator al Aberdeen Group. "Micii comercianti sunt dispusi sa foloseasca eBay pentru a atrage noi clienti", a explicat el. In plus, nu lipsesc nici licitatiile pentru companii sau chiar pentru firme falimentare. "Sistemul este eficient pentru ca solicitarea unui lichidator traditional costa si necesita o groaza de acte", a adaugat analistul Aberdeen Group.
Pentru a-si mentine prima pozitie la nivel mondial, eBay se confrunta acum cu mai multe probleme. In primul rand, pastrarea numarului mare de clienti,  fie ei vanzatori si cumparatori, iar apoi intretinerea imensului sau site.
eBay a trecut deja cu bine printr-un dezastru, din care s-au tras invatamintele de rigoare. In vara lui '99 o eroare de sistem a blocat siteul timp de 22 de ore. Milioane de dolari au fost pierdute in acea zi, iar milioane de investitori au vandut actiunile companiei. Mai nou, tot felul de fraude au inceput sa apara legate de sistemul eBay. De exemplu, un "intreprinzator" a copiat site-ul eBay invitand oamenii sa tranzactioneze pe o pagina falsa. Recent, o serie de pirati ai net-ului au lansat emailuri care pretindeau ca sunt din partea eBay si solicitau oamenilor informatii privind cartile de credit si alte date dedicate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO