Business Hi-Tech

E-mail-ul incepe sa fie considerat demodat in comunicare. Ati auzit de wikis?

27.04.2006, 00:00 24

In cadrul companiilor a aparut o noua forma de comunicare intre angajati: blog-urile si wikis-urile. Primele pot fi modificate de o singura persoana, dar vazute de toti angajatii, in timp ce la wikis-uri poate contribui oricine.

O noua tendinta in cadrul colaborarii dintre angajatii unei companii o reprezinta asa-numitele wikis (pagini de Internet editabile extrem de usor de catre orice persoana care le acceseaza), blog-urile (jurnale personalizate online) si alte tipuri de tehnologii sociale, scrie Financial Times. Analistii din domeniu sunt de parere ca acest tip de "unelte" vor transforma modul in care lucram la birou prin incurajarea unor noi tipuri de colaborare. Mai mult, in curand e-mail-ul ar putea fi considerat chiar demodat.

Poate ca pentru putini dintre noi este surprinzator faptul ca Google este una dintre companiile care foloseste din ce in ce mai mult acest tip de unelte sociale. Fiecare angajat Google poate crea un blog in care sa scrie despre munca pe care o desfasoara in cadrul companiei. Astfel de tehnologii sociale joaca un rol esential pentru incurajarea ideilor creative si totodata ajuta pe cei de la Google sa monitorizeze mult mai eficient parerile si sugestiile facute de angajati.

Atmosfera relaxata de la Googleplex, cum este denumit sediul central al companiei americane, ar putea parea la ani lumina distanta fata de companiile londoneze, spre exemplu. Totusi, Dresdner Kleinwort Wasserstein, o banca de investitii din Marea Britanie, are o politica de incurajare a noii lumi din care fac parte wikis-urile si blog-urile.

"Am recunoscut devreme faptul ca aceste unelte de comunicare ar putea sa ne permita sa colaboram mai eficient decat daca am folosi tehnologiile existente", a declarat JP Rangaswami, director tehnic in cadrul bancii londoneze.

Mai mult de 450 de angajati de la Dresdner Kleinwort Wasserstein folosesc blog-uri interne, iar banca a dezvoltat un wiki intern cu mai mult de 2.000 de pagini, care este folosit de peste un sfert dintre angajati.

JP Rangaswami spune ca una dintre cele mai populare utilizari ale wiki-ului intern este crearea agendelor de intalniri. "Folosirea wiki-ului este mai colaborativa, deoarece oamenii pot vedea ce au sugerat si ceilalti", mai spune el.

Wiki-ul este folosit si cu ajutorul clipurilor video care sunt folosite in training-ul noilor angajati in locul manualelor traditionale.

Compania foloseste tehnologia Really Simple Syndication (RSS) pentru a informa in timp real cand continutul blog-urilor sau a wiki-ului s-a modificat. Tehnologia este folosita de altfel de foarte multe site-uri de Internet pentru a-si informa vizitatorii despre modificarile facute, mai ales in ceea ce priveste stirile si informarile de ultima ora, in functie de interesele acestora. Spre exemplu, un site al unei publicatii scrise poate furniza informatii privind modificarile facute numai pentru anumite sectiuni de interes pentru cititor, cum ar fi despre companii, bursa sau tehnologie.

Totusi, tehnologia RSS este folosita numai de curand in interiorul companiilor si ar putea deschide multe oportunitati, conform lui Ron Rasmussen, director tehnic la KnowNow, o companie din Statele Unite specializata pe tehnologia RSS dedicata companiilor.

"Numai imagineaza-ti ce s-ar intampla daca ai combina datele de la o aplicatie de management al relatiilor cu clienti cu stirile din FT.com si continutul blogosferei (denumire pentru comunitatea utilizatorilor de bloguri - n.r.)", a sugerat el.

De fapt, companiile care furnizeaza portaluri de Internet despre managementul afacerilor sustin de mult ca furnizeaza acest tip de tehnologie: o singura sursa de unde angajatii pot obtine datele despre companie afisate langa un continut din mai multe surse.

Insa acest tip de portaluri face parte din categoria grea a tehnologiilor, crede Rasmussen si este dificil sa integrezi sursele de informatii. "RSS face mult mai simplu sa unesti informatiile tale."

Serviciul oferit de KnowHow uneste continutul furnizat de bloguri, stiri de pe Internet dar si de la aplicatiile de la Oracle, spre exemplu. Acest continut este filtrat pentru a se potrivi in functie de interesele fiecarui utilizator. Acesta primeste noutatile in timp real prin intermediul alertelor RSS sau chiar prin mesageria instant.

Rasmussen spune ca una dintre institutiile financiare din SUA planuieste sa foloseasca KnowHow pentru notorietatea marcii si pentru informatii despre competitie. "Vor sa monitorizeze ce anume spune blogosfera despre ei si despre competitorii lor", explica el.

Fenomenul blogging-ului este foarte raspandit, dar este neobisnuit pentru companii precum Google sau Dresdner Kleinwort Wasserstein sa incurajeze angajatii sa scrie blog-uri pentru uzul intern.

Robin Hopper, director executiv la iUpload, o companie din Canada specializata in gazduirea de blog-uri corporative, este de parere ca lucrurile au inceput sa se schimbe. Companiile care au permis angajatilor sa scrie blog-uri au descoperit de multe ori surse bogate de informatii pe care le pot folosi in multe moduri. Spre exemplu sa foloseasca aceste blog-uri in cadrul site-ului oficial de Internet al companiei.

Aproximativ 90% din stirile aparute pe site-ul public al Connondale, producator american de biciclete, si clientul iUpload sunt furnizate din blog-urile angajatilor. "Au realizat ca cu ajutorul blog-urilor pot folosi informatii foarte valoroase", spune Hopper. Un alt client al iUpload este lantul de restaurante fast-food McDonaldÕs.

Cu toate acestea, Hopper admite ca multe companii raman suspicioase atunci cand vine vorba de blog-uri din cauza fricii ca angajatii ar putea publica texte irelevante de tipul "ce a mancat pisica mea la micul dejun".

Rangaswami recunoaste problema, dar considera ca Dresdner Kleinwort Wasserstein nu a avut de suferit din cauza banalitatilor aparute in blog-urile angajatilor. "Este blogging-ul o modalitate eficienta de a folosi timpul companiei? Oricum o sa aiba aceste conversatii, in lift spre exemplu, iar daca subiectul este plictisitor, oamenii isi pierd interesul."

In prezent exista aproximativ 27,2 milioane de blog-uri, 75.000 de noi astfel de pagini fiind publicate in fiecare zi, conform unui studiu realizat de Technorati, un motor de cautare pentru blog-uri.

Numarul blog-urilor a crescut de 60 de ori fata de acum 3 ani, iar analistii au observat faptul ca numarul se dubleaza la fiecare 5 luni si jumatate. In fiecare zi sunt adaugate aproximativ 1,2 milioane de articole in jurnalele online, adica 50.000 la fiecare ora.

Utilizatorii blog-urilor scriu aproape despre orice subiect: politica, discutii despre evenimente importante, jurnalele copiilor si ale adolescentilor, dar si publicitate facuta de angajatii din departamentele de marketing sau relatii cu publicul de la diverse companii.

Studiul mai arata ca 13,7 milioane de bloggeri scriu in continuare in jurnalele proprii dupa trecerea a trei luni de la deschiderea lor. In plus, unul din patru utilizatori de Internet au citit cel putin un blog, conform Pew Internet, organizatie americana ce se ocupa cu studiul Internetului.

Comunitatea bloggerilor romani numara in prezent intre 5.000 si 10.000 de persoane, conform unor estimari din industria IT&C.

"Daca in anul 2003 in Romania erau mai putin de 100 de blog-uri, astazi numarul lor total se situeaza undeva intre 5.000 si 10.000, mai mult sau mai putin cunoscute", a spus Antonio Eram, fondatorul portalului de gazduire de blog-uri WeBlog.ro.

Daca la nivel mondial blog-urile reprezinta un adevarat fenomen, in Romania este vorba mai degraba despre un curent care incepe sa capete consistenta. Cele mai populare dintre blog-urile romanesti au cateva sute de vizitatori pe zi, este de parere Eram.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO