Business Hi-Tech

Dupa succesul Windows-ului "redus", Microsoft pregateste si o versiune scumpa

02.08.2005, 18:30 15

Microsoft are in plan pentru urmatorii ani sa lanseze versiuni suplimentare pentru sistemul de operare Windows si suita de programe de birou Office, ambele cu mult mai multe functii decat cele standard utilizate acum pe majoritatea PC-urilor si, evident, mai scumpe, aceasta decizie facand parte din strategia companiei de a mari vanzarile, a anuntat directorul executiv Steve Ballmer.

Initiativa a pornit de la faptul ca versiunea cu pret mai mic si functionalitate redusa, Windows XP Starter Edition, destinata utilizatorilor incepatori sau celor cu posibilitati financiare mai reduse, s-a vandut neasteptat de bine, in peste 100.000 de exemplare de la lansarea sa anul acesta, scrie presa internationala. Versiunea Windows XP Starter este deja utilizata in 22 de tari.

"In Windows Vista (viitorul Windows - n.r.) vom lansa si o versiune Enterprise, mai scumpa, destinata special companiilor", a adaugat Ballmer.

Totusi, oficialii celui mai mare producator de software au refuzat sa ofere mai multe detalii despre noile versiuni high-end, Windows Vista Enterprise si Office Premium si despre functiile continute de acestea. "Inca nu au fost puse la punct toate detaliile necesare pentru initierea acestui proiect", a explicat vicepresedintele Jeff Raikes.

Celelalte domenii in care Microsoft vrea sa patrunda, tot ca urmare a strategiei de expansiune pe piata, sunt telefoanele mobile, consolele de jocuri si televiziunea interactiva, a mai spus Ballmer. Compania planuieste sa lanseze cateva noutati software special pentru aceste echipamente.

Anual sunt vandute sute de milioane de telefoane mobile inteligente in toata lumea, insa doar cateva zeci de milioane dintre acestea utilizeaza software Microsoft, spun analistii din domeniu.

"Situatia se poate schimba, iar noi nu stam degeaba, cum poate cred unii", a afirmat un oficial al Microsoft.

Si nu in ultimul rand, reducerea pirateriei ar fi o alta metoda de a imbunatati afacerea companiei, a mai apreciat directorul executiv Ballmer. Microsoft a lansat recent un program de autentificare a sistemelor de operare ale clientilor, Windows Genuine Advantage, pentru a descuraja pirateria, scrie presa internationala. Insa hackerii s-au grabit sa gaseasca metode pentru a permite programelor Microsoft fara licenta sa treaca neobservate pe langa aceste verificari, conform publicatiei online News Factor Network.

"Suntem constienti de nivelul la care a ajuns pirateria si din acest motiv facem tot posibilul pentru ca Windows Vista sa fie ceva mai bine pus la punct in ceea ce priveste securitatea", a conchis un oficial Microsoft.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO