Business Hi-Tech

După fumatul electronic trebuia să vină şi băutul electronic: Cocktailul virtual este „băutura” care arată ca un cocktail, miroase ca un cocktail, are gust ca un cocktail, dar nu există în realitate

Sursă Foto: Captură Youtube

Autor: Răzvan Botea

22.04.2018, 18:00 421

Un dispozitiv interactiv de băut care se numeşte Vcocktail permite utilizatorilor să-şi personalizeze un cocktaul virtual, despre care cercetătorii spun că miroase, arată şi are gust la fel ca cel real, scrie site-ul oficial al Forumului Economic Mondial.

Vcocktail simulează digital anumite gusturi, mirosuri şi culori pentru a crea virtual arome, fără să amestece fizic băuturile şi ingredientele.

Cocktailul virtual este format dintr-un pahar cu un „conţinut” printat 3D, care deţine controlul electronic al trei micro-pompe de aer conectate la nişte cartuşe care conţin arome. Dispozitivul este conectat la o aplicaţie mobilă care permite utlizatorilor controlul de la distanţă, prin tehnologia Bluetooth, asupra aromelor şi culorii.

Doi electrozi de argint conectaţi pe baza paharului oferă impulsuri electrice uşoare şi controlate pe vârful limbii, astfel încât să ofere senzaţia de sărat, care participă la gustul băuturii.

Cartuşele se pot înlocui cu alte arome, iar reumplerea acestora este uşoară, asemănătoare reumplerii cartuşelor de imprimantă. Din moment ce gustul este afectat şi de stimulul vizual, utilizatorul poate alege culoarea „băuturii” prin intermediul aplicaţiei de pe smartphone.

„Ai putea intra într-un bar, să comanzi un mojito şi folosind aplicaţia de pe mobil să ţi-l personalizezi  în funcţie de preferinţe, să zicem de exemplu cu ciocolată. Sau ai putea personaliza apa astfel încât să aibă gustul băuturii tale preferate şi astfel să economiseşti bani”, a spus cercetătorul-şef Nimesha Ranasinghe.

Prin sistemul care dă senzaţia gustului sărat, se poate ca sarea să fie consumată virtual, fără efecte asupra sănătăţii: „De exemplu, pentru pacienţii cu diabet, consumul de zahăr poate fi redus prin această metodă fără a pierde plăcerea senzorială. De asemenea ar putea îmbunătăţi senzaţia de gust pacienţilor care fac chimioterapie, acest tratament având efectul diminuării gustului. Sunt multe aplicaţii ale acestei tehnologii pe care le explorăm”, a mai spus cercetătorul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO