Business Hi-Tech

Dragoş Bărbulescu, CTO al Sameday Courier: „Avem în plan un proiect de reducere a timpului de transport între oraşele mari folosind drone. Am început discuţiile cu o companie care dezvoltă în această zonă, am început să explorăm opţiuni. Vom transporta pachete în jurul a câteva sute de kg”

ZFHigh-Tech Innovation Summit 2021

Dragoş Bărbulescu, CTO al Sameday Courier: „Avem în...

Autor: Alexandra Cepăreanu

30.09.2021, 13:00 508

Compania de curierat Sameday, controlată de eMag, are ca obiectiv dublarea echipei care în prezent numără aproximativ 60 de angajaţi, şi implementarea dronelor în zona de transport între oraşe, prin care va transporta pachete de până la câteva sute de kilograme, pentru a reduce timpul de livrare, a spus Dragoş Bărbulescu, CTO al Sameday Courier, în cadrul videoconferinţei ZFHigh-Tech Innovation Summit 2021.

„Vrem să integrăm proiecte de avangardă, precum machine learning pentru a optimiza rulajul în reţeaua easybox şi a reduce timpii necesari livrării-, proiecte cu drone – transportul pe distanţe medii între localităţi să le facem cu avioane fără pilot. Am început discuţiile deja cu o companie care dezvoltă în această zonă, am început să explorăm câteva opţiuni. Am plecat de la nevoia de a reduce timpii de transport între oraşele mari, pentru a reduce de fapt timpul de livrare la destinatar. Vom trasporta pachete în jurul a câteva sute de kg, în încercarea de a reduce presiunea pe reţeaua de tiruri care au durată medie între oraşele mari de 8 ore, durată pe care o putem reduce la 2-3 ore. Sunt deja companii care au obţinut deja investiţii majore pentru a dezvolta metode de livrare aeriene fără pilot”, a spus Dragoş Bărbulescu.

El a adăugat că Sameday urmează să dezvolte reţeaua de easybox-uri alimentate cu energie regenerabilă, în perioada următoare. „Urmează să creştem din ce în ce mai mult numărul acestor lockere. Reţeaua de easybox creează un model de companie de tehnologie care face şi curierat, iar această tranziţie se va vedea atât în proiecte cât şi în rezultate.”

Alte declaraţii:

Amazon a încercat un proiect de livrare la destinatar cu drone. Dar aici, din punct de vedere tehnic, legal şi operaţional sunt îndoieli mari că acest lucru poate fi făcut la scară mare. Dar astfel de proiecte ajută de fapt la dezvoltarea tehnologică a companilor care dezvoltă în această zonă şi în timp acest lucru o să devină fezabil. Dar, la momentul actual, un astfel de proiect de livrare cu drone la destinatar este mult prea devreme pentru a fi implementat, scalat şi pentru a obţine şi beneficii, dar trendul spre asta se îndreaptă şi încurajăm companii din acest domeniu să dezvolte în continuare.

Dificultatea pe care o vedem în prezent este în cazuri speciale, spre exemplu, să livrezi cu drona la etajul 4, într-un bloc din Ştefan Cel Mare, cu tramvai şi alte cabluri pe stâlpi. Până când întreaga infrastructură a oraşelor nu va permite această implementare, nu vom putea face acest lucru la nivel de livrare spre destinatar. De aceea începe în zona de transport între oraşele mari. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO