Business Hi-Tech

Dolarul slab a determinat Best Computers sa aleaga euro

22.08.2003, 00:00 19

Best Computers, unul dintre principalii retailisti de echipamente de tehnica de calcul de pe piata romaneasca, a intampinat ceva dificultati in prima jumatate a anului. Cauza: instabilitatea dolarului in fata monedei unice europene. Cu toate acestea, compania a reusit sa obtina in perioada ianuarie-iunie 2003 o cifra de afaceri cat 75% din cea aferenta intregului an 2002 (in dolari).
“A fost o perioada in care ne aprovizionam in euro si vindeam in dolari”, povesteste Teo Paduraru, unul dintre fondatorii firmei. Cum razboiul dintre euro si dolar s-a transat in prima jumatate a anului in favoarea monedei europene, avantajul nu era de partea companiei romanesti. Ca urmare, dupa un model pe care cu siguranta l-au mai urmat si alte firme autohtone aflate in situatii similare, Best Computers a decis sa aleaga euro.
“In momentul in care diferenta dintre euro si dolar a devenit de nesuportat am trecut la euro”, spune Paduraru.
Decizia a fost luata la timp, dupa cum se poate deduce din rezultatele financiare obtinute in prima jumatate a anului. Per total, grupul Best care include in afara firmei de retail Best Computers, o companie de distributie de jocuri video (Best Distribution) si un furnizor de solutii informatice de securitate (Best Internet Security), a obtinut in perioada ianuarie-iunie 2003 incasari de 7,5 milioane de dolari (aproximativ 6,8 mil. euro la raportul euro/dolar valabil ieri).
In 2002, grupul a inregistrat o cifra de afaceri de 9,5 milioane de dolari. Potrivit oficialilor, in 2003 se astepta ca firma sa ajunga la o cifra de afaceri totala de 16-17 milioane de dolari (echivalentul in euro: aproximativ 14,6 - 15,6 milioane euro). “Experienta ne spune ca vanzarile in octombrie, noiembrie si decembrie sunt mult mai mari decat media lunilor precedente”, explica Teo Paduraru.
In primele sase luni ale anului, Best Computers a vandut aproape 3.000 de sisteme informatice complete (inclusiv notebook-uri) si intentioneaza ca in tot anul 2003 sa ajunga la o cifra de 8.000 de sisteme comercializate. Cifrele nu includ si calculataorele complete care ar putea fi asamblate de catre cumparatori din componentele achizitionate de la firma. “Am avut o crestere foarte mare la Best Computers ale carei vanzari reprezinta de fapt o mare parte din cifra de afaceri a grupului. Cresterea a fost impulsionata de dezvoltarea diviziei de vanzari organizationale (catre clientii din mediul de business - n.r.)”, spune Paduraru.
Compania are in prezent sase magazine in Bucuresti iar pana la sfarsitul acestui an vor mai fi inaugurate inca unul in capitala si doua in provincie. Cel putin asa promit oficialii. Desi planurile pentru deschiderea magazinelor din afara Bucurestiului dateaza de cateva luni bune ele nu s-au finalizat pana acum ”din cauza ca nu am gasit spatiile potrivite cu ceea ce ne doream”, explica teo Paduraru.
Potrivit oficialului, in 2003 piata de hardware din Romania va creste cu numai 15% fata de 2002, an in care s-a ridicat la valoarea de aproximativ 300 de milioane de dolari. Chiar daca la noi gradul de utilizare a computerelor nu se apropie macar de media europeana, cresterea pietei hardware nu poate fi mult mai mare dat fiind faptul ca nici standardele de viata nu s-au prea imbunatatit, conchide oficialul. iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO