Business Hi-Tech

Doi romani au inventat telefonul mobil detector de gaze

13.08.2003, 00:00 79



Doi ingineri din Ottawa de origine romana au proiectat un telefon mobil care poate detecta substantele toxice din atmosfera si avertiza autoritatile in legatura cu pericolele iminente, informeaza publicatia canadiana Toronto Star.



Brevetul pentru aceasta inventie a fost solicitat de Gabriel Patulea (41 ani) si Marian Gavrila (54 ani). Ei incearca, deja, sa atraga atentia marilor producatori de telefoane mobile din lume, dar eforturile lor nu au fost deocamdata incununate de succes. #leadend#



Telefonul in cauza poate detecta fumul, monoxidul de carbon si chiar eventualele atentate teroriste cu arme chimice sau biologice. De asemenea, aparatul este programat sa transmita semnale de alarma catre echipele de interventie rapida, in caz de pericol, mesajele incluzand detalii cu privire la substantele nocive inregistrate si pozitia exacta a telefonului.



"Consideram ca acest tip de aparat va fi mult mai folositor decat telefoanele echipate cu playere MP3 sau cu camere de luat vederi", a declarat Gabriel Patulea, inginer de hardware la o companie de IT din Ottawa.



Marian Gavrila a subliniat ca amerintarea terorista ramane in atentia lumii intregi, ceea ce sporeste interesul pentru cresterea sigurantei personale.



"Oamenii au devenit tot mai constienti de necesitatea auto-protectiei, dupa atentatele de la 11 septembrie. Poate ca ideea noastra este acea solutie indelung asteptata care va stimula, in acelasi timp, industria producatoare de telefoane mobile, aflata intr-o perioada de declin", a aratat el.



Ideea acestui proiect a fost inspirata de un dezastru feroviar care a avut loc in Franta, in octombrie anul trecut. Mai multe vagoane de dormit au luat foc, pe traseul Paris-Viena, iar accidentul s-a soldat cu moartea unui numar de 12 persoane. Incendiul a fost semnalat tarziu, astfel ca moartea victimelor a fost cauzata de inhalarea de fum si monoxid de carbon.



"Oamenii trebuie sa stie daca se afla intr-o regiune periculoasa", a aratat Patulea. El a adaugat ca senzorii folositi pentru detectarea substantelor nocive si sistemele de alarma aferente pot fi integrate in orice dispozitiv de comunicatii, de la telefonul fix din fiecare locuinta la un computer PSA (personal digital assistant).



Inginerii au aratat ca producatorii pot achizitiona foarte usor senzori pentru fum si monoxid de carbon, subliniind ca dimensiunile si costurile acestora sunt in scadere continua. Ei au apreciat ca un terminal inzestrat cu aceste optiuni va fi mai scump cu cel mult 5-10 dolari.



Ulterior, fabricantii pot adauga la structura telefonului senzori pentru produse chimice si biochimice, care pot detecta o serie ampla de substante periculoase, inclusiv antrax, prafuri explozive sau toxine letale.



Astfel de dispozitive sunt mai scumpe, greoaie si, in majoritatea cazurilor, in faza experimentala. In plus, producatorii lor continua sa lucreze pentru imbunatatirea costurilor, a dimensiunilor si preciziei.



Potrivit unui studiu realizat recent de firma de cercetare tehnologica In-Stat/MDR, din Scottsdale (Arizona), numarul de abonati ai serviciilor de telefonie mobila va creste anual cu aproximativ 186 de milioane, pana in 2007. In acest context, numarul utilizatorilor poate ajunge la nivel global la doua miliarde.



Ken Hyers, analist la In-Star/MDR, a apreciat ca un terminal care detecteaza gazele si particulele periculoase din aer reprezinta, in cel mai bun caz, un produs care ofera un plus de siguranta.



"Se pot gasi cativa locuitori nervosi din New York care sa nu remarce ridicolul acestei idei, sau cineva din Israel", a aratat Hyers, constientizand ca exista posibilitatea unei cereri solide in "punctele fierbinti" de pe glob.



Compania finlandeza Nokia Inc., cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, fabrica terminale echipate cu contoare pentru calorii, busole, senzori de altitudine si alte optiuni lipsite de importanta.



Hyers a subliniat, insa, ca echiparea terminalelor cu un biosenzor ar fi prea costisitoare, pentru o piata prea mica. In schimb, telefoanele cu detectoare de fum si monoxid de carbon s-ar putea bucura de o cerere mai ridicata, fiind de altfel si mai ieftin de produs.



Patulea si Gavrila au emigrat in Canada la sfarsitul anilor '90. Inginerii au abordat mai multi producatori importanti din industria de profil, printre care Motorola, Siemens, Nokia si Ericsson.



"Raspunsul lor a fost ca nu sunt interesati, fara a ni se oferi prea multe explicatii", a declarat Patulea.



Cei doi inventatori nu dispun de fondurile necesare si nu au acces la codurile software ale telefoniei mobile, pentru a-si continua proiectul. Ei si-au exprimat speranta ca un producator major le va oferi sprijin pentru continuarea cercetarii si fabricarea unui prototip.



Desi inventantorii mizeaza pe oportunitatile comerciale pe care le implica un astfel de proiect, Hyers a avertizat ca exista si cateva riscuri legale.



"Imaginati-va cateva telefoane de acest fel care isi declanseaza alarma pentru ca cineva face de mancare. E ca si cum ai striga "Incendiu!" intr-o sala de spectacole arhiplina", a aratat analistul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO