Business Hi-Tech

Divizia de jocuri video a marit castigurile Microsoft

31.01.2005, 00:00 16

Cel mai mare producator de software din lume, Micrsofot, a raportat pe trimestrul al doilea al anului fiscal, incheiat la 31 decembrie 2004, incasari totale de 10,82 miliarde de dolari (8,28 miliarde de euro) si un profit net de 3,46 miliarde de dolari (2,65 miliarde de euro), mai mult decat dublu fata de anul anterior.
In utlimele trei luni ale anului trecut au crescut puternic incasarile diviziei de jocuri video, pasionatii de divertisment apreciind consola de joc Xbox si in special mult asteptatul joc Halo 2. A crescut de asemenea cererea de platforme Windows, dar si de produse pentru segmentul de business, spun oficialii Microsoft. De asemenea, reducerea optiunilor acordate angajatilor - care pana acum puteau cumpara actiuni la un pret preferential, in functie de performanta la locul de munca - a determinat cersterea profiturilor.
Directorul financiar al Microsoft (CFO) John Connors, care urmeaza sa paraseasca compania pentru a deveni investitor in high-tech, a asigurat ca toate cele sapte divizii ale companiei au avut rezultate mai bune ca anul trecut. Dupa ce a platit in premiera dividende catre actionari, la finalul anului trecut, Microsoft mai dispune in acest moment de 34,5 miliarde de dolari (26,4 miliarde de euro).
Pentru trimestrul al treilea al anului fiscal (ianuarie-martie 2005), compania astepta incasari de aproximativ 7,8-7,9 miliarde de euro. Pe ansamblul anului fiscal, Microsoft are in plan incasari de aproximativ 30,5 miliarde de euro.
Producatorul american de software are in continuare probleme cu mai marii Comisiei Europene, acuzatiile privind politica monopolista nefiind stinse definitiv deocamdata. Desi Microsoft a anuntat ca renunta la cererea privind suspendarea sanctiunilor si accepta sa plateasca amenda UE pana la judecarea apelului in justitie, oficialii europeni au anuntat ca nu exclud noi amenzi pentru compania lui Bill Gates. Chiar daca Microsoft a scos din platforma Windows aplicatia Media Player, care era "marul discordiei" in acesta disputa, noua denumire a pachetului Windows nu a fost agreata de europeni. De asemenea, europenii spun ca editia respectiva, fara Media Player, nu trebuie sa contina nici un element care sa o faca mai putin atractuiva pentru public.
Pentru a grabi acest proces, Comisia a evocat prosibilitatea a aplica companiei o amenda de 5% din cinfra de afaceri realizata in fiecare zi pana in momentul in care va indeplini cererea oficialilor de la Bruxelles. Cu alte cuvinte, aproximativ 5 milioane de dolari pe zi ar ptuea intra in buzunarul Comisiei Europene.
Tocmai din aceasta cauza fondatorul si seful Microsoft, Bill Gates, va face saptamana aceasta o vizita la Bruxelles, unde se va intalni cu oficialii europeni si va discuta Neelie Kroes, comisarul care se ocupa de concurenta. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO