Business Hi-Tech

Divizia de cipuri a Philips, scoasa la licitatie

26.07.2006, 19:54 12

Trei consortii formate din companii private si-au prezentat ofertele finale in licitatia pentru diviza de semiconductoare a Philips Electronics, care valoreaza peste 10 mld. $ (aproximativ 7,9 mld. euro), scrie Financial Times. Divizia este pe locul zece in lume in topul celor mai mari producatori de cipuri din lume.
Compania olandeza Philips intentioneaza sa finalizeze licitatia saptamana aceasta, urmand sa determine cui va acorda pachetul majoritar de actiuni, conform oficialilor familiarizati cu situatia. Competitorii la licitatie sunt Bain Capital, Francisco Partners si Apax Partners, intr-un consortiu, Kohlberg Kravis Roberts si Silver Lake Partners, in altul, iar al treilea consortiu este format din Permira si Texas Pacific Group, au declarat oficialii familiarizati cu tranzactia, citati de Financial Times.
Achizitionarea diviziei de cipuri ar insemna cea mai mare tranzactie privata din domeniu, dupa achizitionarea de anul trecut a SunGard Data Systems de catre mai multe companii pentru suma de 11,3 mld. $ (8,9 mld. euro). Tranzactia, estimata initial la 5 - 6 mld. euro, pe fondul unor vanzari de 4,62 mld. euro in 2005, este estimata in prezent de unii analisti la o valoare de peste 8 mld. euro.
Philips si-a facut publica intentia de a vinde pachetul majoritar al diviziei de semiconductoare in luna iunie, declarand ca a accelerat procesul decizional privind viitorul acesteia. Divizia reprezinta una dintre cele cinci divizii pe care compania olandeza le opereaza si care genereaza aproximativ 16,6% din totalul vanzarilor.
Compania nu a declarat daca se va renunta complet la productia de semiconductoare.
Acest domeniu s-a dovedit o sursa importanta a veniturilor companiei, odata cu trecerea Philips la aparatura medicala si produse pentru uzul consumatorilor finantate in mare parte din exterior.
Oficialii Philips au declarat ca nu au niciun motiv sa comenteze asupra interesului pentru diferenta de talie dintre competitorii la licitatie, mentionand ca "toate optiunile raman deschise".
Separarea legala a afacerii va fi completata pana la sfarsitul anului, compania dorind sa obtina prin finalizarea din decembrie o crestere a valorilor actiunilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO