Business Hi-Tech

Dispozitivul care schimbă viaţa bolnavilor de epilepsie

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Vlad Popov

23.03.2015, 00:03 1325

Patru tineri construiesc o tehnologie ba­zată pe mişcare şi puls, care depis­tează crizele epileptice şi anunţă în timp real apropiaţii bolnavului printr-un sms sau mesaj vocal.

Tinerii au promovat această idee şi au folosit competenţele lor tehnice şi me­­dicale la Innovation Labs, un concurs pentru idei de business în domeniul IT&C. Vlad Teohari – student în anul IV la Electronică, Cristian Soare – stu­dent în anul III la Automatică, Radu Ro­gojină – student în anul V la Me­dicină şi George Moisa – medic neu­rolog pediatru la Spitalul Obregia au format echipa Epilepsy Combat. Totul a început când Vlad Teohari a fă­cut practica de vară în Olanda, la o fa­cul­­tate teh­nică din Eindhoven. Acolo l-a întâl­nit pe profesorul român Cons­tan­tin Un­gu­reanu, care i-a propus să lu­creze cu el pentru dezvoltarea unui dis­pozitiv care să ajute bolnavii de epi­lep­sie.

„Am continuat ideea de cercetare a pro­fe­sorului şi am descoperit un al­goritm pe care îl implementăm într-un dis­po­zitiv mobil pe sistemul Android“, povesteşte studentul.

Astfel, tânărul a construit un sistem for­­­­mat dintr-un ceas Mio Alpha conec­tat la un smartphone prin Bluetooth. În tim­pul crizelor de epilepsie, persoanele care au aplicaţia dezvoltată de echipa lui Vlad, Epilepsy Seizure Detection, sunt în­­­­şti­­inţate atunci când apare vreo ne­re­gulă.

Statisticile arată că 15% dintre cele 65 de milioane de oameni care suferă de epilepsie mor anual din cauza crizelor prelungite – „practic nu e cineva acolo care să-i ajute“.

Aplicaţia se poate downloada deja de pe Google Play, însă funcţionează doar pe smartphone-urile care au Android cu Bluetooth Low Energy. „Practic, ce are un Samsung S4 este de ajuns pentru funcţionarea sistemului“. Bateria ceasului se consumă după 48 de ore, iar aceasta poate fi încarcată prin orice port USB.

Tinerii îşi doresc un investitor sau o sponsorizare în ceasuri – unul singur costă între 100 şi 200 de euro. Preţul este ridicat, pentru că Mio Alpha-urile sunt printre puţinele care corelează pulsul cu electrocardiograma şi reuşesc să scadă rata alarmelor false.

Echipa lui Teohari vrea ca în două luni să finalizeze produsul şi să înceapă testările pe pacienţii din spitalele româneşti. A început deja demersurile legale şi şi-a înscris proiectul la o comisie de etică care să aprobe produsul. E convins că proiectul său are şanse de reuşită – „celelalte aplicaţii au dese alarme false şi costă foarte mult. Plus că multe sunt iOS, nu pe Android“.

La Innovation Labs, unul dintre mentori i-a sfatuit să extindă ideea şi în avertizarea atacurilor cerebrale sau infarcturilor miocardice. Participarea de la Innovation Labs din acest an le-a dat şansa tinerilor de a atrage investitori - echipa lor a terminat între cele 20 de echipe care vor merge mai departe într-un program de mentorat în tech şi business.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO