Business Hi-Tech

Dina Tsybulskaya, Telekom România Mobile Communications: Noul guvern ar trebui să se uite atent la simplificarea construcţiei de infastructură telecom, la modul în care tratează spectrul şi la modul în care piaţa telecom şi cea de energie se pot dezvolta împreună

ZF Digital Summit `21

Dina Tsybulskaya, Telekom România Mobile Communications:...

Autor: Alex Ciutacu

10.11.2021, 11:29 259

Industria de telecomunicaţii are nevoie de simplificarea legislaţiei privind construcţia de infrastructură specifică, precum şi o abordare diferită asupra spectrului şi asupra modului în care sectorul telecom funcţionează în raport cu un sector precum cel de energie, iar următorul guvern ar trebui să fie atent la aceste nevoi, a explicat Dina Tsybulskaya, CEO, Telekom România Mobile Communications, în cadrul ZF Digital Summit 2021.

„În primul rând discutăm despre legislaţia pentru construcţie, spectrul şi modul în care îl tratăm, iar a treia cerere este să privim industria telecom împreună cu cea de energie şi să ne dezvoltăm împreună, nu afectându-ne una pe cealaltă”.

Ea a vorbit despre modul în care permisele de construcţie şi documentaţia aferentă necesară dezvoltării de infrastructură de telecomunicaţii reprezintă un proces complicat şi mult prea birocratic.

„Construcţia de infrastructură de telecomunicaţii ar trebui tratată diferit, ar trebui să fim ajutaţi să construim mai repede, mai eficient, iar abordarea ar trebui să fie una mai prietenoasă faţă de industrie, nu una prohibitorie”.

Un al doilea aspect important la care ar trebui să se uite noul guvern indiferent de structura lui politică ţine de spectru şi modul în care acesta este tratat. Şefa Telekom România Mobile a subliniat că industria se învârte în jurul a trei elemente: spectru, infrastructură fizică şi cipuri.

„Suntem afectaţi de ceea ce se întâmplă în lume cu criza cipurilor, cu preţuri în creştere la materii prime şi cu preţuri în creştere la energie. Trebuie să ne uităm la industrie ca la o infrastructură importantă, conectată cu cea e energie, şi să găsim o metodă ca inflaţia din energie să nu afecteze profitabilitatea industriei telecom pentru că industria ar putea suferi din cauza asta”.

Concret, cu cât utilizarea de spectru este mai mare cu atât operatorii de telecomunicaţii consumă mai mult energie, ceea ce pune presiune pe marjele de profitabilitate.

„Dacă guvernul se gândeşte cum să ne ajute cu această provocare, chiar şi pe partea de energie verde, cred că aici avem nevoie de o abordare holistică legată de industrie şi de economie ca întreg”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO