Business Hi-Tech

Din toamna, cale libera pentru e-semnaturi

25.05.2001, 00:00 21



Semnatura electronica ar putea fi aplicata inca de la sfarsitul acestui an, cel putin in ceea ce priveste relatiile firmelor cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Ministerul finantelor (MF) si departamentul de compensare al Ministerului Industriei (MIR).

"Legea semnaturii electronice constituie un pas esential catre economia moderna si speram sa putem, in toamna-iarna acestui an, automatiza activitatea si trece la un flux electronic de date in ceea ce priveste afacerile firmelor cu CCIR, MF si MIR", a declarat ieri, Sabin Chiricescu, secretar de stat la Ministerul comunicatiilor si tehnologiei informatiei (MCTI).

Potrivit oficililor MCTI prezenti la masa rotunda pe tema semnaturii electronice organizata sub patronajul ministerului la Hotel Marriott, legea va fi aplicata dupa trei luni de la publicarea in Monitorul Oficial.

"Special ne-am rezervat aceasta perioada, pentru a putea elabora normele de aplicare a legii. In plus, speram ca in acest timp, actorii pietei de profil sa ne transmita propunerile lor in ceea ce priveste legea si aplicarea ei", a declarat Alexandrina Hartan, secretar de stat la MCTI.

"Legea are toate elementele necesare unei extrem de generoase libere concurente si nu exista decat ingradiri de ordin economic. In plus, legea este complet armonizata cu prevederile legale din Uniunea Europeana", a spus presedintele Comisiei parlamentare pentru tehnologia informatiei si comunicatii, Varujan Pambuccian.

In stransa legatura cu legea semnaturii electronice, urmeaza sa fie elaborata Legea notarului electronic, si pot sa va asigur ca aceasta va fi diabolic de rigida, dat fiind domeniul in care aceasta se va aplica", a adaugat Pambuccian.

Printre primii provideri de certificare se vor numara, potrivit participantilor la masa rotunda, CCIR, Asociatia Nationala a Furnizorilor de Servicii Internet (ANISP) si Romtelecom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO