Business Hi-Tech

Din 1 iulie scad tarifele la roaming

30.06.2009, 00:00 41
Mesajele scrise, apelurile si folo-sirea internetului de pe telefonul mobil din strainatate vor costa mai putin de la 1 iulie, toate aceste masuri urmand sa reduca, potrivit Comisiei Europene, tarifele pentru consumatori cu 60 % si sa creasca gradul de utilizare a telefoniei mobile.
Potrivit CE, de la 1 iulie, in UE, un mesaj scris trimis din strainatate va costa cel mult 0,11 euro, aproximativ de trei ori mai putin decat media precedenta de la nivelul Uniunii, care era de 0,28 euro fara TVA.
Pretul unui apel efectuat in roaming intr-o alta tara UE nu va depasi, dupa 1 iulie, 0,43 euro pe minut, iar pretul unui apel primit in roaming nu trebuie sa depaseasca 0,19 euro pe minut. Tarifele acestea vor scadea progresiv pana la 0,39 euro si 0,15 euro la 1 iulie 2010 si pana la 0,35 euro si 0,11 euro la 1 iulie 2011. In toate aceste cazuri va fi vorba despre preturi pe minut, fara TVA.
De asemenea, potrivit reglementarilor care vor intra in vigoare de la 1 iulie, apelurile efectuate in roaming vor fi facturate la secunda, dupa primele 30 de secunde, si nu la minut, in timp ce apelurile primite in roaming vor fi facturate la secunda incepand cu prima secunda. Persoanele aflate in strainatate vor putea de asemenea sa navigheze pe internet, sa descarce filme sau sa expedieze imagini utilizand telefonul mobil in strainatate fara teama de a suferi de "socurile facturii", anunta Comisia, adaugand ca acest lucru va fi posibil deoarece a fost stabilit un plafon pentru preturile en gros de un euro pe megabyte descarcat. Media actuala a preturilor en gros este de 1,68 euro pe megabyte, cu tarife foarte ridicate in Irlanda (6,82 euro), Grecia (5,30 euro) si Estonia (5,10 euro). Plafonul pentru preturile en gros de descarcare va scadea in urmatorii doi ani: la 0,80 euro in 2010 si la 0,50 euro in 2011.
Noile reglementari vor proteja consumatorii si prin introducerea unui mecanism de intrerupere atunci cand factura ajunge la 50 de euro, consumatorul putand opta pentru o alta limita superioara. Acest mecanism de intrerupere va trebui pus in practica de operatori pana in martie 2010.
Introducerea principiului factura-rii la secunda dupa primele 30 de secunde pentru apelurile efectuate in roaming si incepand cu prima secunda pentru apelurile primite in roaming va fi de asemenea importanta, sustine CE, aratand ca, pana la adoptarea acestei masuri, consumatorii plateau cu pana la 24% mai mult fata de timpul real al convorbirii.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO