Business Hi-Tech

Dilema Apple: dacă îşi repatriază banii în SUA, ar trebui să plătească taxe de 22 mld. $

Dilema Apple: dacă îşi repatriază banii în SUA, ar trebui să plătească taxe de 22 mld. $

Autor: Claudiu Ilioiu

01.02.2012, 00:03 2042

În timp ce rezervele de lichiditate ale Apple se apropie de 100 de miliarde de dolari, singura dilemă a companiei americane pare să fie ce să facă cu banii. Unii analişti sunt de părere că ar putea să plătească dividende acţionarilor sau să investească în achiziţia unor companii precum Facebook.

Considerată de unii analişti o "maşină de făcut bani", Apple strânge în fiecare săptămână lichidităţi de un miliard de dolari, ceea ce înseamnă că în acest ritm compania ar trebui să depăşească pragul de 100 de miliarde dolari. La sfârşitul anului trecut, compania care a inventat iPad-ul avea în conturi 97,6 mld. dolari. Două treimi din banii lichizi pe care îi deţine Apple, respectiv 64 miliarde de dolari, se regăsesc în afara SUA. Pentru repatrierea acestora, Apple ar trebui să plătească o taxă de 22 mld. dolari, aproape 20% din PIB-ul pe 2010 al României sau 5% din capitalizarea bursieră, conform estimărilor Bespoke Investement Group.

Potrivit raportului financiar al Apple, compania a înregistrat anul trecut venituri cu 73% mai mari decât în 2010. Profitul net al gigantului a crescut de peste două ori în primul trimestru al anului financiar 2012, încheiat la sfârşitul lunii decembrie, la nivelul record de 13,06 mld. dolari, susţinut de vânzările gadgeturilor vedetă ale companiei. Astfel, iPhone şi iPad au generat venituri record de 46,33 mld. dolari.

Apple, companie fondată de Steve Jobs, a zdrobit estimările analiştilor cu toate rezultatele, inclusiv marja brută de profit, situată la 44,7% în primul trimestru. Analiştii de pe Wall Street anticipau venituri de 38,9 mld. dolari, în timp ce profitul pe acţiune de 13,87 dolari s-a situat peste aşteptările de 10,16 dolari. Sarcina dificilă de a duce mai departe moştenirea uriaşă lăsată de Steve Jobs a căzut pe umerii lui Tim Cook (foto), care va trebui să ia o decizie şi în ceea ce priveşte utilizarea lichidităţilor companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO