Business Hi-Tech

Diferenta dintre piratii marilor si piratii software: ultimii nu iti baga mana direct in buzunar

04.08.2004, 00:00 23



La nivel mondial, anul trecut s-au vandut aplicatii software in valoare de 50 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, pe calculatoarele lumii s-au instalat programe in valoare de aproape 80 de miliarde $, spune Business Software Alliance (BSA), organizatie infiintata cu scopul de a combate pirateria software.



Gandidu-ma la aceste cifre si cat de mult inseamna acesti bani pentru unele companii, unele chiar pe muchia falimentului, am pornit spre redactie, mergand pe jos de la Unirii spre Universitate. "Va dau un soft, domnu'?" ma abordeaza un individ care la prima vedere nu ai parea macar sa fi vazut vreun calculator in viata lui. "Am tot ce e nou pa piata: Norton Utilities 2004, Windows XP Professional, tot ce vrei", spune el. Intr-adevar, de o taraba improvizata dintr-o cutie de carton si un scaun de lemn privesc spre mine etichetele binecunoscute ale celor mai bine vandute softuri la nivel mondial. Stau si ma intreb, oare aplicatii ERP, CRM, as putea gasi la tiganul din colt?





73% din piata, pagube de 50 de milioane dolari



Cert este ca rata anuala a pirateriei software in Romania a atins la sfarsitul lui 2003 nivelul de 73% din totalul pietei locale de software, iar pagubele produse astfel jucatorilor din industrie se ridica la 49,3 milioane dolari. La nivelul anului 2002, un studiu realizat de International Planning and Research Corporation (IPR) indica o rata a pirateriei in Romania de 70%, redusa cu cinci puncte fata de 2001.



"In 2002, analiza IPR a vizat numai membrii BSA si doar software-ul de aplicatii. Pentru anul precedent, IDC a inclus, pe langa membrii asociatiei si software-ul de aplicatii si sistemele de operare si programele utilitare, precum si distributorii de software si producatorii locali de aplicatii. Includerea acestor categorii a largit perspectiva problemei pirateriei", a spus Magda Popescu, avocat in cadrul BSA Romania.



Datele arata ca in regiunea Europei Centrale si de Est se inregistreaza o rata a piraterie software de 71% (pagube de 2,1 miliarde de dolari), iar in zona EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa) media este de 41%. Valoarea programelor utilizate ilegal in aceasta regiune, care include 55 de state, se ridica la 12,74 miliarde dolari pe an. Studiul realizat de compania americana de analiza a pietelor International Data Corporation (IDC) a fost facut public de Business Software Alliance (BSA).



Rezultatele IDC confirma faptul ca pirateria software continua sa fie o problema majora in regiunea Europei Centrale si de Est. Desi schimbarile de metodologie si de acoperire a analizei nu permit comparatii corecte cu rezultatele din anii precedenti, analistii IDC apreciaza ca rata pirateriei la nivel european a crescut.



"Din pacate, acest lucru demonstreaza ca regiunea nu reuseste sa foloseasca si sa dezvolte beneficiile pe care reducerea pirateriei software le-ar aduce. Cercetarea IDC indica faptul ca producatorii nationali sunt afectati de piraterie, la fel ca si companiile internationale", a declarat vicepresedintele BSA EMEA, Beth Scott.



Pentru Europa Occidentala, rata pirateriei a fost anul trecut de 36%, iar pagubele totale s-au cifrat la 9,6 miliarde de dolari. Franta si Italia au cazut din topul primelor 20 de state cu un grad scazut al pirateriei, printre acestea numarandu-se insa Emiratele Arabe Unite (EAU) (33%), Africa de Sud (36%) si o singura tara din Europa de Est, Republica Ceha (40%).



Bineinteles, studiul realizat de americani prezinta Statele Unite drept tara cu cea mai scazuta rata a pirateriei (22%), uitand ca, de fapt, majoritatea programelor piratate, a filmelor si jocurilor ilegale provin de acolo (in special, online). Locul al doilea este detinut de Noua Zeelanda (23%), iar pe podium a urcat si Danemarca (26%).



La coada clasamentului, cele mai multe softuri piratate se gasesc in China siVietnam (92%), Ucraina (91%) sau Indonezia (88%). Pirateria in India este considerata relativ redusa (73%), data fiind insa marimea acestei tari si puternica industrie locala, nu pare un procent atat de mare. Oricum, la nivel international 20% dintre tarile examinate au rata de piraterie peste 75% si 30% o au peste 70%.



Banii din softuri piratate afecteaza in primul rand industria locala: distribuitorii si vanzatorii legali, producatorii si, nu in ultimul rand, beneficiarii acestor programe. Asta deoarece in cazul softului piratat nu beneficiezi de suport tehnic si service, iar pierderile cauzate de o eventuala problema pot duce o firma la faliment.



"Scazand pirateria cu 10 procente la nivel mondial am putea creste economia cu 400 de miliarde de dolari si am crea un milion de locuri de munca noi", a apreciat un analist IDC.





Factori care incurajeaza pirateria



Studiile IDC arata ca pirateria este favorizata de mai multi factori: nivelul de trai, numarul de computere conecatate la Internet, vitezele de accesare a web-ului. In prezent exista 70 de milioane de conexiuni de mare viteza la Internet la nivel mondial. In cativa ani, vor fi peste 100 de milioane. Asta inseamna pachete soft descarcate in cateva minute de pe Internet, filme si jocuri copiate imediat.



De asemenea, lipsa legislatiei anti piraterie favorizeaza dezvoltarea acestui fenomen: ca e pe caseta audio, pe CD sau chiar DVD. Mesajele comerciale nesolicitate (spam) in care se promoveaza "soft ieftin" continua sa se inmulteasca. Mai mult, s-au inmultit reclamele la site-uri de unde pot fi descarcate aplicatii sau filme gratis si care fac bani din traficul adunat si castiga strecurand ici si colo virusi care profita de vulnerabilitatile din sistemele de operare ale vizitatorilor.



Pirateria software difera totusi de pirateria pe mare sau de pirateria online. Asta pentru ca vanzatorii de soft copiat ilegal nu iti baga direct mana in buzunar. Ei supravietuiesc numai datorita celor care cumpara astfel de produse. Iar acestia nu cumpara decat pentru ca bugetul lor nu le permite alternativa.





Comparatiile nu sunt destul de elocvente



Nivelul pirateriei este in fond greu de estimat. Cifrele IDC arata de exemplu ca incasarile din vanzarea legala de soft in Europa occidentala sunt de 20 de mai mari decat in Europa de Est. Vanzarile de soft piratat sunt totusi numai de patru ori mai mari.



Pentru realizarea analizei, IDC a utilizat propriile date despre livrarile de software si hardware, a realizat mai mult de 5.600 de interviuri in 15 tari si a folosit expertiza analistilor locali pentru a evalua conditiile pietelor locale.



"Regiunea Europei Centrale si de Est se confrunta cu provocarea cresterii economice si cu traditionalul respect redus pentru drepturile de proprietate intelectuala. De aceea nu este surprinzator ca aceasta regiune inregistreaza cea mai ridicata rata a pirateriei software", a afirmat directorul general IDC EMEA, Steven Frantzen.





Europa de Est, pe scurt



Bineinteles, cea mai afectata tara din regiune de fenomenul pirateriei este Rusia. Pierderile insumeaza peste un miliard de dolari pe an, iar rata este de 87% (locul cinci la nivel mondial). Aproape nu se situeaza decat Polonia, unde pierderile industriei software se cifreaza la 300 de milioane de dolari pe an, iar rata este de 58%. Nici in statele considerate mai aproape de Uniunea Europeana situatia nu este roza in acest domeniu. In Bulgaria, rata pirateriei este de 71 %, iar pierderile cumulate se cifreaza la numai 26 de milioane de dolari. Spre comparatie, in Ungaria rata este de 42%, dar pierderile cumulate ajung la 96 de milioane de dolari pe an.





Plan de contracarare a pirateriei



Ca raspuns la rezultatele studiului global, BSA a anuntat un plan de actiune pentru a ataca problema pirateriei software in Uniunea Europeana. Planul include cinci puncte. In primul rand stimularea respectului pentru proprietatea intelectuala si cresterea increderii in interiorul industriei. BSA vrea sa incurajeze eforturile de cercetare si dezvoltare pentru cresterea economiei digitale si va incerca sa explice companiilor implicatiile unor practici de securitate necorespunzatoare.



In plus, incurajarea implementarii rapide si efective a regulilor si legilor menite sa creeze o industrie software sanatoasa si imbunatatirea practicilor de administrare a software-ului reprezinta cai de actiune in combaterea pirateriei in acest domeniu.



"Strategia europeana a BSA este aplicabila si in Romania si se inscrie in linia generala a activitatilor derulate pana in prezent", a spus Nicolae Burchel, reprezentant legal BSA pentru Romania. "Planul in cinci puncte poate reusi numai cu sprijinul Guvernului, al administratiei locale, al asociatiilor profesionale si al altor institutii si autoritati", a mai precizat el.



La nivel international, pirateria software in China, Vietnam si Ucraina depaseste 90%, iar rate sub 30% au fost consemnate in tari ca SUA, Noua Zeelanda, Danemarca, Austria, Suedia, Belgia, Japonia si Marea Britanie. In zona Europei Centrale si de Est, Cehia inregistreaza o piraterie de 40%.



Potrivit studiului IDC, comertul global cu software piratat a atins aproape 29 miliarde de dolari in 2003. Cu alte cuvinte, valoarea software-ului piratat reprezinta aproape 60% din piata mondiala de software, evaluata la 51 miliarde de dolari.



In Romania, BSA reprezinta interesele producatoriilor locali de software GeCAD, Ciel Romania, Softwin, Kepler Software Development si Romsym Data, precum si ale companiilor internationale Adobe, Autodesk, Macromedia, Microsoft, Bentley Systems si Symantec.



Infiintata in 1988 la Washington, BSA are ca principale domenii de interes reducerea ratei pirateriei software, informarea si educarea utilizatorilor de programe, sprijinirea institutiilor guvernamentale responsabile cu aplicarea legilor din domeniul dreptului de autor si desfasurarea de activitati de lobby pentru adoptarea unei legislatii corespunzatoare in domeniul proprietatii intelectuale.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO