Business Hi-Tech

Dezvoltatorul local de jocuri pentru PC-uri Amber Studio îşi extinde activitatea prin două noi companii

Dezvoltatorul local de jocuri pentru PC-uri Amber Studio...

Autor: Ioana Nita

08.07.2016, 00:05 928
Compania locală Amber Studio, specializată în dezvoltarea de jocuri pentru PC-uri şi dispozitive mobile, îşi extinde activitatea prin înfiinţarea a două noi firme - Carbon şi Lorraine, după ce în decurs de aproape trei ani a reuşit să ajungă la afaceri anuale de aproape 20 milioane lei şi la peste 200 de angajaţi într-o piaţă dominată de multinaţionale. 

„Creştem şi ne transformăm în permanenţă. Iar aceasta nu doar datorită viziunii strategice pe care Amber o are la nivelul industriei dezvoltatoare de jocuri, dar şi a gândurilor legate de punerea în valoare, în cadrul studioului, a princi­palului capital pe care îl avem, oamenii creativi“, a declarat Dragoş Hâncu, directorul general al  Amber Studio.

Compania a început anul acesta un nou proiect, numit Carbon, acesta fiind practic un incubator de jocuri prin inter­me­diul căruia dezvoltatorii de jocuri independenţi din regiune să se poată dezvolta astfel încât să crească şi industria de profil.

„Ideea Carbon a fost gândită de către oameni ai Amber iar studioul a susţinut-o, transformând-o într-o companie de sine stătătoare şi care, în doar câteva luni de la lansare, are sub contract deja două titluri şi este în negociere cu alte com­panii independente din Europa Centrală şi de Est“, a precizat Hâncu.

Amber Studio a decis de asemenea recent să îi acorde autonomie diviziei de creaţie, creând o nouă companie -  Lorraine - care să devină la rândul ei un studio independent de jocuri.

 Înfiinţarea Lorraine a venit în urma nevoii Amber de a se concentra exclusiv pe oferirea de servicii creative, în timp ce Lorraine va avea ca rol dezvoltarea de IP-uri originale. Astfel, titluri precum Link Twin, vor fi realizate în cadrul noului studiou.

Amber Studio, companie românească înfiinţată în 2013, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri netă de 19,6 milioane lei (circa 4,4 milioane euro), de peste două ori mai mari decât în 2014, şi un profit net de 4,4 milioane lei (aproape un milion de euro), triplu faţă de anul precedent, potrivit datelor raportate la Ministerul de Finanţe. Astfel, Amber Studio, cunoscut pentru dezvoltarea jocurilor Cinderella Free Fall, Little Leader, Star Wars Rebels şi The Martian, a devenit cea mai mare companie românească de gaming după cifra de afaceri.

Piaţa locală de gaming, estimată la circa 500 milioane de lei anual de către reprezentanţii Amber Studio, este dominată de subsidiarele multinaţionalelor specializate în dezvoltarea de jocuri pentru PC-uri şi dispozitive mobile precum Ubisoft, Electronic Arts Games, Gameloft ?i King. Acestora li se alătură ceilalţi jucători locali – Mavenhut şi Atypical Games.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO