Business Hi-Tech

Dezvoltarea Internetului adanceste prapastia dintre Nord si Sud

24.07.2000, 00:00 21



A trai fara Internet este un lucru greu de conceput pentru multe persoane din Europa si Statele Unite dar pentru o parte mult mai mare din populatia lumii, a avea un telefon este inca un lux, ca sa nu mai vorbim de accesul la web.

La sfarsitul saptamanii trecute, reprezentantii statelor ce formeaza Grupul celor Opt (G8) au convenit cu ocazia summit-ului de la Okinawa sa acorde ajutor tarilor in curs de dezvoltare astfel incat diferentele tehnologice la nivel mondial sa se diminueze. Expertii sustin ca tehnologiile de comunicare au potentialul de a imbunatati situatia multor state mai putin dezvoltate, dar in acelasi timp avertizeaza ca oricat de multi bani ar fi investiti in aceasta directie diferenta dintre cele doua categorii de tari nu va disparea prea curand.

Diferentele dintre cei "conectati" la Internet si la retelele de telecomunicatii si cei "neconectati" a fost una din temele cheie ale discutiilor din cadrul summit-ului G8 de la Okinawa.

Politicienii si ceilalti specialisti care au participat la summit se tem ca evolutia spectaculoasa a Internetului in natiunile dezvoltate va conduce la cresterea diferentei tehnologice dintre acestea si statele care nu fac parte din aceasta categorie.

Pana in prezent, diferenta creata intre aceste categorii de tari in ceea ce priveste utilizarea tehnologiilor moderne este extrem de evidenta. Spre exemplu, in Manhattan exista mult mai multe host-uri Internet decat pe intreg continentul african. Potrivit datelor furnizate de International Telecommunication Union, in Marea Britanie exista aproximativ 30 de calculatoare personale la 100 de locuitori dar in tari precum Insulele Malawi un computer revine la ... 10.000 de locuitori.

"In ciuda eforturilor financiare pe care le fac tarile dezvoltate pentru a reduce diferenta tehnologica intre ele si statele sarace, progresul va fi putin vizibil", afirma Richard Hawkins, profesor la Universitatea din Sussex. O natiune dezvoltata ar trebui sa aloce anual cam 1,5% din Produsul sau Intern Brut pentru ca statele receptoare ale acestui ajutor sa poata elimina diferenta tehnologica. Nu foarte multe state sunt insa dispuse sa faca o asemenea investitie, mai precizeaza Hawkins.

Unul dintre cele mai adecvate modalitati de a convinge oamenii sa adopte noile tehnologii este sa le faci pe acestea din urma mai ieftine. Tarifele telefonice ieftine si accesul la Internet au contribuit intotdeauna la accelerarea dezvoltarii unui stat, concluzioneaza cercetatorul.

Pana in prezent, istoria ajutoarelor acordate de tarile bogate pentru dezvoltarea de noi tehnologii in statele mai putin dezvoltate este relativ saraca. Donatiile au fost de scurta durata si au pus natiunile in situatia de a se descurca singure cu cheltuieli foarte mari pentru intretinerea echipamentelor si pentru formarea unui personal calificat, subliniaza Sam Paltridge, analist specialist in comunicatii in cadrul Organizatiei pentru Comert sti Dezvoltare Economica (OCDE).

Pana acum nu numai lipsa banilor au determinat stoparea dezvoltarii unor state la nivel tehnologic. Deseori companiile care detineau monopolul in sectorul telecomunicatiilor au ocupat aceleasi pozitii si dupa liberalizarea pietei fapt care nu a facilitat deloc dezvoltarea.

Primul pas in tehnologizarea tarilor in curs de dezvoltare l-a facut in urma cu o saptamana premierul japonez Yoshiro Mori care a anuntat atunci un ajutor de 15 miliarde de dolari destinat echiparii acestei categorii de state cu noi tehnologii si formarii de specialisti IT.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO