Business Hi-Tech

Deutsche Telekom, pierderi neasteptate in T4

29.02.2008, 19:59 16

Deutsche Telekom, cel mai mare operator de telefonie din Europa, a anuntat o pierdere in al patrulea trimestru fiscal, cauzata de cheltuieli aditionale necesare disponibilizarilor masive pe care compania intentioneaza sa le faca, scrie Bloomberg.
Pierderea neta a companiei a scazut la 757 mil. euro, comparativ cu nivelul de 898 mil. euro inregistrat in perioada similara a anului trecut. Excluzand suma de 1,4 mld. euro alocata pentru fondurile de pensii si alte cheltuieli exceptionale, compania a inregistrat un profit de 808 mil. euro, in scadere cu 1,9% fata de T4 2006.
Veniturile Deutsche Telekom au scazut cu 0,6% in T4, totalizand 15,8 mld. euro. Analistii intervievati de Bloomberg se asteptau ca operatorul sa raporteze vanzari de 15,9 mld. euro si un profit net de 764 mil. euro, excluzand cheltuielile exceptionale.
Rene Obermann, directorul executiv al companiei, va concedia 32.000 de angajati, pe masura ce operatorul pierde din ce in ce mai multi clienti pe segmentul telefoniei fixe in Germania si se confrunta cu un razboi al preturilor in Statele Unite, in domeniul telefoniei mobile.
Veniturile diviziei T-Mobile Statele Unite au scazut pentru prima oara, din cauza deprecierii dolarului fata de euro.
Deutsche Telekom a pierdut 2,1 milioane de clienti ai serviciilor de telefonie fixa anul trecut, dintre care 537.000 s-au inregistrat in ultimul trimestru. Pe de alta parte, T-Mobile, divizia care genereaza cele mai multe venituri ale operatorului, a castigat 12 milioane de abonati in 2007, circa sapte milioane fiind din afara Germaniei. Numarul total de clienti ai diviziei se apropie de 120 de milioane.
Pretul actiunilor Deutsche Telekom a scazut cu 0,9% ieri, pe bursa din Frankfurt, fiind trazactionate la 12,81 euro. Cotatia tilturilor operatorului s-a depreciat cu 14% de la inceputul anului, in linie cu indicele bursier DAX.
"Masurile adoptate de Obermann au plasat Deutsche Telekom intr-o pozitie buna. Scaderea segmentului de telefonie fixa este o problema cu care se vor confrunta toti operatorii mari", a declarat Ben Hauzenberger de la Swisscanto Asset Management din Z?rich.
Operatorul spaniol Telefonica si Portugalia Telecom au anuntat ieri niveluri ale profitului care au depasit estimarile analistilor. Cresterile au fost sustinute de avansul businessului in pietele emergente din America Latina. Pentru 2008, Deutsche Telekom estimeaza ca nivelul EBITDA (profitul inainte de dobanzi, impozite, deprecieri si amortizari) va atinge aproximativ 19,3 mld. euro la sfarsitul anului, in linie cu estimarile initiale ale oficialilor companiei.
"Anul trecut cu siguranta nu a fost usor. Nici 2008 nu va fi, competitorii dand semne ca nu au de gand sa incetineasca", a declarat Obermann.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO