Business Hi-Tech

Deputatul USR Cătălin Drulă: Birocraţii şi juriştii prăfuiţi din ministere insistă “dintr-o prostie incomensurabilă” pentru semnarea cu pixul a declaraţiilor privind scopul deplasării, blocând “la fel ca întotdeauna digitalizarea, inovaţia, simplificarea”

Deputatul USR Cătălin Drulă: Birocraţii şi juriştii...

Autor: Adrian Seceleanu

30.03.2020, 13:34 289

Autorităţile cer inutil cetăţenilor să semneze cu pixul pe o foaie de hârtie declaraţiile pe proprie răspundere privind scopul părăsirii domiciliului în loc să le permită să le semneze digital, blocând astfel digitalizarea şi simplificarea, afirmă deputatul USR Cătălin Drulă, fostul şef al Comisiei IT&C din Parlament.

“Guvernul insistă cu prostia semnăturii olografe (âscrisă cu pixul pe foaie) pe declaraţiile privind scopul deplasării.
Juriştii Guvernului explică astfel: potrivit articolului 268, alineatul 1 din Codul de Procedură Civilă, “semnătura unui înscris face deplină credinţă, până la proba contrară, despre existenţa consimţământului părţii care l-a semnat cu privire la conţinutul acestuia.

În mod evident, acel articol din CPC nu descrie semnătura olografă ca fiind unica formă de probare a consimţământului.

În mod la fel de evident, un cetăţean care prezintă unei autorităţi declaraţia pe ecranul telefonului nu are nevoie să probeze propriul consimţământ în altă modalitate. Doar nu mă forţează cineva cu un pistol la cap împotriva consimţământului meu să arăt organului de control o declaraţie cu care de fapt nu sunt de acord!

Ideea că numai hârtiile semnate cu pixul produc efecte juridice este de o prostie incomensurabilă.

Este dureros că, într-o vreme în care există deja destulă suferinţă, birocraţii şi juriştii prăfuiţi din ministere blochează la fel ca întotdeauna digitalizarea, inovaţia, simplificarea”, afirmă Drulă.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO