Business Hi-Tech

Depozitul de Calculatoare a concediat aproape 40% din personal in sase luni

Depozitul de Calculatoare a concediat aproape 40% din personal in sase luni

Adrian Furnica, directorul general al CNDPI Romsoft

05.05.2009, 00:00 208

CNDPI Romsoft, care administreaza reteaua Depozitul de Calculatoare, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata de retail IT&C, a operat masuri agresive de restructurare pentru a compensa scaderea vanzarilor. Compania a anuntat in luna octombrie a anului trecut ca inchide 12 din cele 28 de magazine deschise in 2008, dar a si mutat un numar de unitati din cauza chiriilor prea mari si a renuntat la aproape 40% din forta de munca.

"Am plecat de la 710 oameni in luna octombrie si avem aproximativ 420 in prezent. Cred ca am fost prima companie de acest nivel care a luat cele mai drastice si cele mai rapide masuri, motiv pentru care avem o situatie foarte sanatoasa acum", a declarat pentru ZF Adrian Furnica, directorul general al Romsoft.
El spune ca supravegheaza foarte atent cheltuielie si modul de utilizare al resurselor interne, astfel incat sa mentina un cash flow pozitiv, pentru a supravietui pana in septembrie. Furnica se asteapta la o revitalizare a pietei la inceputul anotimpului de toamna. "Lucrurile se vor mai fi asezat pana atunci, oamenii vor capata mai multe incredere, vor intra banii de la FMI si, de asemenea, reincep scolile."
Lantul Depozitul de Calculatoare a ajuns la 75 de magazine dupa inchiderea celor 12 unitati. Compania are in prezent 71 de magazine, patru fiind mutate la inceputul acestui an din cauza chiriilor prea mari. Furnica spune ca nu a efectuat mutari suplimentare, proprietarii ajungand la concluzia ca trebuie sa scada nivelul chiriilor pentru a-si pastra clientii. La jumatatea lui 2008, Romsoft avea o retea de 105 magazine.
"Consider ca am avut noroc si viziune. Primele magazine le-am inchis in octombrie si de atunci nu s-au mai desfiintat decat unul-doua spatii. Concurenta nu a intreprins nicio actiune pana in luna ianuarie, cand era deja prea tarziu", a adaugat oficialul Romsoft, facand referire la dificultatile concurentului direct al Depozitului de Calculatoare, lantul Ultra Pro Computers, operat de K Tech Electronics.
In contextul in care Ultra Pro a inchis din magazine si este atacata in instanta pentru neplata unor datorii, Depozitul de Calculatoare spera sa atraga o parte din businessul si clientii K Tech, a mai spus Furnica.
"Va urma o redistribuire a pietei si este important sa mentinem o cota sanatoasa, insa, avand in vedere contextul economic dificil, nu ne asteptam la cresteri, dar nici la dezastre", a spus el. Oficialul Romsoft estimeaza ca lantul IT a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 40-42 mil. euro, sub obiectivele initiale. Furnica a adaugat ca este prea devreme pentru a face estimari realiste pentru anul in curs.
El a precizat ca vanzarile in luna aprilie s-au situat la aproximativ acelasi nivel ca in 2008, existand o crestere atipica inaintea sarbatorilor si o scadere dupa Paste. "Clientii sunt mai sceptici, cumpara strictul necesar sau chiar mai putin si trag cat se poate de mult de echipamentele vechi. Insa, cea mai mare parte a scaderii este cauzata de lipsa creditarii." Furnica preciza anterior ca vanzarile pe credit au scazut de aproape zece ori in primele luni ale anului, la 5-7 pe zi, in conditiile in care exista cerere.
Cu toate ca se asteapta la o revitalizare in septembrie, Furnica nu considera ca perioada de vara va fi foarte slaba.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO