Business Hi-Tech

Dell si Hewlett-Packard pariaza pe televizoare si gadget-uri la Las Vegas

06.01.2004, 00:00 16



Anul 2004 a pornit in forta pentru marii producatori de echipamente care s-au adunat in aceste zile la Las Vegas nu pentru a juca la cazinouri, ci pentru a paria la Consumer Electronics Show. Miza este consumatorul si o felie cat mai mare din piata.



Ce pariaza? Produse noi si gadget-uri cat mai traznite care sa creasca vanzarile intr-o piata extrem de competitiva.



Lupta cea mai mare se da, bineinteles, intre giganti. Dell si Hewlett-Packard, primii producatori mondiali de computere, au investit milioane de dolari in afacerile cu gadget-uri si produse electronice care nu fusesera pana acum specialitatea lor. Aceasta virare spre un alt domeniu decat cel in care s-au impus are un scop clar: cucerirea unui segment din piata gadget-urilor ( cu accent pe cele de Business) pe care mai concureaza doi puternici rivali: Sony si Samsung.



La actuala editie a expozitiei de produse electronice organizata la Las Vegas, atat Dell cat si HP vor prezenta participantilor noile lor modele de televizoare, playere de muzica si echipamente handheld.



De ce s-au lasat atrasi producatorii de computere de mirajul echipamentelor electronice? Pentru ca afacerea le poate aduce un profit considerabil, spun analistii. Majoritatea au formate deja retele de distributie foarte puternice si colaboreaza cu diverse firme asiatice pentru producerea la un pret mai mic a componentelor electronice.



"Piata PC-urilor, chiar daca nu se poate spune ca e saturata, nu ofera aceeasi oportunitate de crestere precum cea a electronicelor de consum, avand in vedere ca rata de inlocuire a televizoarelor sau playerelor video e mult mai ridicata", explica Stephen Baker, analist in cadrul companiei de cercetare NPD Group.



Acesta nu este insa decat "primul foc" intr-un razboi pe care gigantii il vor purta in urmatorii cativa ani. "Iar in razboi nu va mai fi vorba numai de HP vs. Dell, ci de Dell vs. Sony, HP vs. Panasonic sau Panasonic vs. Sony", adauga Baker.



Conectivitatea wireless este un alt subiect caruia i se acorda o importanta majora in cadrul expozitiei din Las Vegas iar gadget-urile nu pot nici ele lipsi. Producatorii au pregatit cateva surprize cu adevarat spectaculoase cum ar fi cuptor cu microunde care poate fi comandat de la telefonul mobil sau mouse-ul care sufla aer rece pentru a "ventila" mana utilizatorului.





Gratuit dar cu masura



Tot la Las Vegas, un consortiu format din Intel, Nokia, Samsung, Toshiba si Matsushita si denumit Project Hudson, se pregateste sa prezinte o noua abordare in privinta protejarii continutului digital impotriva piratarii prin schimburi ilegale de fisiere. Planul celor cinci mari companii este de a concepe o tehnologie care sa permita utilizatorilor de echipamente handheld sa faca schimb de muzica sau filme intre ei prin Internet dar cu o anumita limita sau numai in scop promotional. Spre exemplu, li s-ar putea permite sa asculte o melodie sau doua inainte sa cumpere un CD.





2004, anul gadget-urilor



Anul 2004 se anunta a fi, in general, unul foarte promitator pentru iubitorii de gadget-uri. Analistii se asteapta la o serie impresionanta de noi produse, pe masura ce operatorii europeni de telefonie mobila vor lansa servicii de generatia a treia iar site-urile pentru descarcarea contra cost a fisierelor cu muzica vor deveni tot mai populare si mai ieftine.



Competitia intre producatorii de telefoane mobile se va intensifica in acest an, fapt care va conduce automat la aparitia unor modele cu functii tot mai complexe. Celularele cu camera vor ajunge sa faca fotografii la rezolutii tot mai mari. Sharp si Casio au testat deja piata asiatica cu modele care "numara" mai mult de un milion de pixeli intr-o imagine iar Nokia si Motorola pregatesc si ele astfel de terminale pentru Europa.



Majoritatea echipamentelor handheld vor evolua transformandu-se in aparate care pot fi folosite in diverse scopuri. Palm, spre exemplu, lucreaza la un soft care ar permite utilizatorului sa-si foloseasca organizatorul personal si pentru a asculta muzica dar si ca o consola de jocuri. Sony se pregateste sa lanseze chiar la inceputul anului PSP (Playstation Portable), versiunea portabila a popularei console Playstation. Producatorul de sisteme de localizare prin satelit Garmin va incepe sa comercializeze organizatoare cu GPS (Global Positioning System).
iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO