Business Hi-Tech

Dell a batut palma cu AMD

10.11.2005, 17:52 14

Dupa ce ani de zile a fost campionul colaborarii exclusive cu Intel, politica confirmata chiar si anul acesta de executivii companiei, cel mai mare producator de computere din lume, Dell, a lansat pe magazinul sau online o oferta de cipuri Advanced Micro Devices (AMD).

Bineinteles, Dell si-a onorat promisiunea si nu a realizat computere echipate cu aceste cipuri. Cel putin pentru moment, scrie CNet.com. Clientii companiei pot insa sa cumpere din magazinul online al Dell si cipurile AMD, din seria Athlon 64, cu preturi intre 200 de dolari si 1.100 de dolari. Testeaza oare Dell piata pentru eventuale sisteme desktop sau laptop echipate cu aceste cipuri? Se pare ca da, spun specialistii CNet. Oficial, responsabilii Dell spun ca au adus in magazinul online aceste cipuri pentru ca exista cerere pentru ele din partea unor clienti traditionali. "Nu avem acum nici un sistem PC echipat cu procesoare Dell. Insa noi evaluam constant noile tehnologii", spune responsabilul Dell. Compania ramane insa deocamdata singurul mare producator de computere care lucreaza in exclusivitate cu Intel.

AMD continua insa sa castige teren in fata Intel, chiar daca la nivel mondial rezultatele se calculeaza in cateva procente. Acum, Intel are o cota generala de piata de peste 80%, iar AMD este la 17,8%. Se pare insa ca utilizatorii sunt tot mai multumiti de cipurile Athlon pentru desktop, Turion pentru laptop si Opteron pentru servere, produse de AMD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO