Business Hi-Tech

Decizie soc: Motorola ar putea renunta la divizia de telefoane mobile

Decizie soc: Motorola ar putea renunta la divizia de telefoane mobile

Au fost primii, dar au ramas ultimii: primul telefon mobil, Dynatac, a fost inventat de Motorola

04.02.2008, 18:59 98

Compania americana Motorola, producatorul primului telefon mobil, ar putea renunta la divizia sa de telefoane mobile, ca urmare a tensiunilor in randul actionarilor si a vanzarilor in scadere, scrie Bloomberg.
Greg Brown, director executiv al Motorola, a precizat la finele saptamanii trecute ca este analizata posibilitatea desprinderii de divizia care a inregistrat in ultimul trimestru o depreciere a profitului de circa 84%. Ca urmare a declaratiei lui, actiunile Motorola s-au apreciat la Bursa de la New York cu 10 procente (1,19 dolari) la 12,69 dolari (8,57 euro) per actiune, aceasta reprezentand cea mai mare crestere la bursa din aprilie 2004. In ultimul an, cotatia actiunilor companiei Motorola s-au depreciat cu 42%, ca urmare a rezultatelor sub asteptari si, in special, a profiturilor in scadere din cauza unei competitii puternice venite din partea rivalei Nokia.
Divizia de telefoane mobile, care genereaza aproximativ jumatate din veniturile Motorola, a pierdut in ultimul trimestru din 2007 peste 388 de milioane de dolari (262 de milioane de euro) ca urmare a migrarii clientilor catre Sony Ericsson, Samsung Electronics si Apple, atrasi in special de facilitatile multimedia si camerele foto incorporate in modelele acestora.
De asemenea, vanzarile de telefoane mobile au scazut in acelasi trimestru cu 38%, ceea ce a dus Motorola pe punctul de pierde si pozitia de al treilea producator mondial de telefoane mobile, dupa ce in urma cu un an ocupa pozitia a doua.
Samsung este in prezent pe pozitia a doua in ceea ce priveste vanzarile mondiale de telefoane mobile, in timp ce Sony Ericcson ameninta puternic pozitia Motorola, ca urmare a succesului peste asteptari inregistrat de modele de telefoane din seria Walkman si cele din seria "K" dotate cu camere foto de inalta rezolutie.
In urma cu aproximativ o saptamana, cand valoarea actiunilor Motorola a scazut la 10,01 dolari (6,7 euro), analistii JPMorgan Chase & Co au evaluat operatiunile diviziei mobile la zero. In schimb, separate de compania mama, acestea ar putea valora de 1,1 ori valoarea vanzarilor, potrivit JPMorgan.
O parte din analisti sustin pastrarea diviziei mobile, in timp ce altii apreciaza ca mentinerea acesteia in cadrul grupului ar putea afecta tot mai puternic celelalte divizii, considerand pierduta lupta cu Nokia, cu Sony Ericcson si cu Apple in Statele Unite.
Pe langa divizia de telefoane mobile, Motorola mai detine o divizie de echipamente de retelistica pentru companii si o divizie care produce decodoare tv si modemuri destinate utilizatorilor casnici.
Potrivit companiei de cercetare Gartner, in al treilea trimestru din 2007, cota detinuta de Motorola pe piata telefoanelor mobile a scazut la 13,1%, fata de 20,7% in urma cu un an, in timp ce toti cei trei rivali ai sai au inregistrat aprecieri ale cotelor. Astfel, Nokia si-a consolidat pozitia de lider, acumuland 38,1% din piata, Samsung a atins 14,5%, in timp ce Sony Ericsson a inregistrat o crestere pana la 8,8% din vanzarile mondiale de telefoane mobile.
Motorola a anuntat pentru 2007 venituri totale de 36,6 miliarde de dolari (24,7 miliarde de euro). Divizia de telefoane mobile a inregistrat in 2007 vanzari totale de 19 miliarde de dolari (12,8 miliarde de dolari), in scadere cu 33% fata de 2006 si un profit operational de 1,2 miliarde de dolari (0,81 miliarde de euro), fata de 2,7 miliarde de dolari (1,8 miliarde de euro) raportate in urma cu un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO