Business Hi-Tech

Datele private de pe web, o amenintare pentru oameni si companii

21.04.2006, 00:00 18

Avansul rapid al noilor tehnologii de comunicatii si al Internetului au adus nu doar progrese semnificative in domenii precum cel economic, al educatiei sau sanatatii, ci si o nedorita crestere a unor comportamente abuzive, care sunt catalizate de uriasa cantitate de informatii personale disponibile pe web.

Internetul a devenit o uriasa biblioteca, in care se pot regasi, cu doar cateva clicuri de mouse si apasand cateva butoane ale tastaturii, informatii despre viata privata si date personale ale aproape oricui: de la persoane relativ necunoscute pana la cele publice sau puternici oameni de afaceri si companiile pe care acestia le conduc. Iar multe din atributele care au adus succesul Internetului, precum costurile reduse, usurinta in utilizare sau caracterul anonim al activitatii pe web sunt acum factori ce amplifica ceea ce specialistii numesc noua teroare digitala - hartuirea prin Internet, scrie International Herald Tribune. Iar victime pot fi si oameni si companii.

Claire Miller, un manager de 44 de ani cu o buna pozitie in industria publishing-ului din New York, si-a sters recent numele de pe lista locatarilor afisata la intrarea in imobilul in care locuieste. Numele sau nu mai apare nici pe usa apartamentului, iar administratorul cladirii a fost rugat si el sa deconecteze interfonul de la apartamentul sau. Numarul de telefon va fi si el schimbat. De ce toate aceste masuri drastice pentru o persoana altfel extrovertita?

Miller, scrie International Herald Tribune, este, din luna septembrie a anului trecut, victima unei serii fara sfarsit de hartuieli ce pornesc de la cele ce implica tehnologia, cum sunt e-mail-ul sau telefonul, pana la vizite la usa si apeluri la interfon de la persoane necunoscute. Iar toate problemele sale actuale au drept punct de plecare Internetul: cineva a luat de pe web informatiile sale personale - de la adresa apartamentului pana la cea de e-mail, dupa care a publicat aceste date, alaturi de un mesaj ce nu-i apartine, pe un site de anunturi matrimoniale. Moment din care viata sa a devenit un cosmar.

Iar numarul cazurilor de acest tip este in crestere, pe masura ce tot mai multe date personale ajung pe web iar site-urile matrimoniale, forumurile si jurnalele personale online (blogurile) inregistreaza un succes ametitor, fiind stimulate si de investitii precum cele realizate de companii ca News Corp.

Europa se confrunta cu acelasi fenomen, chiar daca aici raspandirea acestor probleme este mult mai redusa, afirma Pascal Seeger, un consultant in criminalitatea informatica, care a lucrat timp de un deceniu alaturi de politia din Geneva, unde a si fondat divizia de cybercrime. "Principala forma de hartuire digitala din Europa se manifesta sub forma atacurilor dintre studenti, pe blogurile personale. In Franta si Belgia, de exemplu, publicarea pe Internet a pozelor cu colegii, fara acordul acestora, a devenit un sport national", spune Seeger. Legislatia europeana care reglementeaza sanctionarea acestor practici variaza de la tara la tara, dar regula generala ca orice condmnare va fi decisa mai degraba prin aplicarea normelor legate de calomnie si defaimare, decat pe cele privind criminalitatea informatica.

"Pana acum, in Europa, fenomenul furtului de identitate de pe Internet nu a atins amploarea pe care a capatat-o in Statele Unite", a adaugat Seeger. El spune ca, "din pacate insa, SUA servesc cel mai adesea drept exemplu, astfel ca e foarte posibil ca in curand sa ne confruntam si in Europa cu acelasi volum de probleme".

Hartuirea digitala poate lua diverse forme si nu lasa deoparte nici companiile. Un angajat sau o persoana care are acces la informatii confidentiale, dar si cineva care inventeaza comunicate de presa sau analize despre o firma poate provoca falimentul acesteia.

Un exemplu deja celebru este cel al companiei Emulex, care demonstreaza vulnerabilitatea Wall Street-ului la informatiile vehiculate pe Internet. In cazul acestei companii, cineva a postat pe Internet un comunicat prin care era anuntata demisia directorului general, republi-carea rezultatelor financiare si anchetarea companiei de catre Comisia de Valori Mobiliare din SUA. Instantaneu, actiunile Emulex au pierdut 62% din valoare, actionarii si managerii privind ingroziti cum 2,5 mld. $ din valoarea de piata a companiei se evaporasera. Ulterior, compania a emis un comunicat prin care anunta falsul, iar actiunile si-au recuperat pierderea. Din pacate, recuperarea valorii nu a fost integrala, iar actionarii si echipa de management au ramas cu trauma de a vedea cum firma se indreapta spre faliment.

In orice caz, eforturile de a crea legi care sa impiedice extinderea fenomentului se vor afla mereu in concurenta cu tehnologia si inventivitatea utilizatorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO