Business Hi-Tech

Darul „otrăvit” al noului Guvern: firmele de soft care au dat bonusuri sau care nu au mărit salariile cu fix 20%, excluse de la deducerile fiscale

Autor: Adelina Mihai

07.02.2018, 22:51 29328

Un angajator care a mărit cu 20% salariul unui IT-st care câştiga 10.000 de lei brut în 2017 va primi de la stat o deducere lunară în valoare de 550 de lei. Un angajator care a majorat cu 28% salariul brut al IT-stului care câştiga 10.000 de lei brut anul trecut va primi o deducere de doar 30 de lei pe lună de la stat în urma revoluţiei fiscale, arată un calcul realizat de firma de audit şi consultanţă fiscală KPMG.

Guvernul vrea să „pedepsească” firmele de IT care au majorat salariile programatorilor cu 28%  prin acte adiţionale sau care au ”reglat” veniturile nete ale acestora prin acordarea de bonusuri în luna ianuarie astfel încât angajaţii să rămână la acelaşi nivel din decembrie 2017 după revoluţia fiscală, spun consultanţii fiscali.

La Ministerul de Finanţe se discută despre un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care statul vrea să acorde o serie de deduceri companiilor care au fost nevoite să acopere din surse proprii efectele transferului contribuţiilor de la angajator la angajat, proiect care a fost deja publicat pe site-ul instituţiei. Dacă în rândul angajaţilor cu statut obişnuit revoluţia fiscală nu a generat costuri suplimentare odată cu transferul contribuţiilor, în cazul IT-ştilor, care sunt scutiţi de impozit pe venit, acest transfer reprezintă un cost suplimentar de 7- 8% pentru companii.

”Potrivit proiectului de lege şi notei de fundamentare, doar cei care au mărit salariile brute ale IT-ştilor cu 20% vor primi această deducere, pe când cei care au majorat salariile cu 27-28% sau cei care au acordat bonusuri pentru menţinerea venitului net nu.  Cel mai frustrant este pentru angajatorii care au mărit salariile prin acte adiţionale cu 27- 28% ca să menţină veniturile nete ale angajaţilor la nivelul din decembrie 2017, adică fix cei care au avut încredere în statul român. La fel se întâmplă şi în cazul celor care au decis să acorde bonusuri în luna ianuarie până la stabilizarea situaţiei şi care au încercat să îşi reţină angajaţii în companie”, a spus Ramona Jurubiţă, Deputy Senior Partner, Head of Tax & Legal în cadrul  firmei de audit şi consultanţă fiscală KPMG.

În nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă prin care urmează să fie implementate aceste măsuri se dă un exemplu legat de modul în care se va aplica deducerea de către stat pentru un programator care a câştigat 10.000 de lei brut pe lună în decembrie 2017.

Astfel, la un salariu de 10.000 de lei brut pe lună programatorul rămânea anul trecut cu un venit net de 8.350 de lei net după ce plătea contribuţiile sociale obligatorii aferente angajatului, respectiv contribuţia la pensie de 10,5% - 1.050 de lei, contribuţia la sănătate de 5,5%- 550 de lei şi contribuţia la şomaj de 0,5% - 50 de lei.

În 2018, pentru ca acelaşi IT-st să câştige tot 8.350 de lei net pe lună, brutul nou (generat de transferul contribuţiilor de la angajator la angajat) este de 12.000 de lei, după ce angajatorul a mărit, ipotetic, salariul cu 20%. Noile contribuţii sociale datorate de angajat sunt de 4.200 de lei, astfel că venitul net al angajatului ar fi de 7.800 de lei, însă statul va acorda o deducere de 550 de lei la contribuţia la sănătate, de unde rezultă că angajatul ar urma să primească tot 8.350 de lei, la fel ca în decembrie anul trecut.

Potrivit unui calcul al KPMG, cine a majorat salariul unui angajat din IT cu 28%, va primi o deducere de la stat de numai 30 de lei (la un salariu brut de 10.000 de lei din 2017), pe când cine a majorat salariul cu 20%, va primi cadou de la stat o deducere de 550 de lei.

Sursa: calcule KPMG

În nota de fundamentare a proiectului de OUG se precizează că deducerile nu se aplică în cazul angajatorilor care au mărit salariile programatorilor fie cu mai mult de 20%, fie cu mai puţin de 20%:

Vedeţi AICI proiectul de OUG

Vedeţi AICI nota de fundamentare

”Precizări  necesare cu privire la efectele prezentului proiect:

·    în cazul majorărilor salariale cu mai mult de 20% faţă de nivelul salariului brut din decembrie 2017, diferenţa dintre CASS datorată şi CASS reţinută scade degresiv până la zero, cu cât majorarea este mai mare. În cazul în care CASS reţinută este egală cu CASS datorată, dispoziţiile proiectului de act normativ nu îşi mai produc efectele. Într-o astfel de situaţie, angajatorul asigură prin efort propriu un venit net cel puţin egal cu cel din decembrie 2017, caz în care nu se mai justifică susţinerea de la bugetul de stat a angajaţilor respectivi;

·         în cazul majorărilor salariale cu mai puţin de 20% faţă de nivelul din decembrie 2017, diferenţa dintre CASS datorată şi CASS reţinută ar creşte progresiv, iar diferenţa de CASS alocată de la bugetul de stat nemaifiind suficientă pentru asigurarea venitului net din decembrie 2017.Într-o astfel de ipoteză, în care angajatorul nu efectuează transferul contribuţiilor sociale la angajaţi, concomitent cu asigurarea unei cresteri a salariului brut in 2018 cu cel putin 20% care să asigure menţinerea salariului net la nivelul anului 2017, sumele alocate de la bugetul de stat ar trebui să acopere şi partea de contribuţii pe care angajatorul nu a transfert-o, fapt ce conduce la un efort financiar din partea statului mai mare, fără ca acesta să fie însoţit de un comportament corect din partea angajatorilor”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă.

O soluţie propusă de Guvernul anterior al PSD pentru rezolvarea situaţiei IT-ştilor era acordarea de ajutoare de stat, propunere la care s-a renunţat ulterior.

Transferul contribuţiilor de la angajator la angajat afectează circa 30.000 de programatori scutiti de impozitul pe venit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO