Business Hi-Tech

Cum vrea Google să dea peste cap industria de telefonie mobilă cu serviciul „Project Fi“

Cum vrea Google să dea peste cap industria de telefonie...

Autor: Ioana Nita

24.04.2015, 00:00 2701

Gigantul american Google a lansat săptămâna aceasta un nou serviciu, numit „Project Fi”, care le permite utilizatorilor de telefoane mobile din SUA să aibă acces la tarife mai mici şi o conexiune mai bună pentru serviciile de date, potrivit presei internaţionale.

Prin intermediul noului serviciu Google, care se bazează pe conceptul „reţeaua reţelelor”, telefoanele utilizatorilor se pot conecta automat la reţeaua care furnizează cel mai puternic semnal, fie că este vorba de o reţea wireless gratuită (hotspot Wi-Fi) sau reţeaua CDMA / GSM / LTE a unuia dintre cei doi operatori telecom din SUA cu care s-a aliat compania - Sprint şi T-Mobile.

„Project Fi” are un cost de 20 de dolari pe lună şi va include servicii de voce, text şi date (Wi-Fi), precum şi acoperire internaţională în peste 120 de ţări. Pentru utilizarea serviciilor de date prin reţelele operatorilor de telefonie, utilizatorii vor plăti încă 10 dolari/lună pentru fiecare gigabyte consumat.

În aceste condiţii, serviciul pus la dispoziţie de Google este cu circa 15-20 de dolari mai ieftin decât planurile tarifare oferite de ceilalţi doi operatori de telefonie mobilă din SUA - Verizon şi AT&T. Utilizatorii „Project Fi” vor primi banii înapoi pentru traficul de date inclus în ofertă, dar nefolosit într-o lună. 

Deocamdată, serviciul nu va fi însă disponibil decât pentru utilizatorii smartphone-ului Nexus 6, ceea ce înseamnă că acesta nu va fi adoptat la scară largă în următoarea perioadă, estimează analiştii.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO