Business Hi-Tech

Cum să deturnezi un avion cu un smartphone cu Android

Cum să deturnezi un avion cu un smartphone cu Android

Autor: Cătălina Butan

17.04.2013, 16:25 2638

Un consultant german în securitate a dezvoltat o aplicaţie pentru smartphone-uri cu Android despre care pretinde că ar putea prelua controlul computerelor de zbor ale avioanelor, determinând schimbarea direcţiei acestora şi chiar prăbuşirea lor, scrie Bloomberg BusinessWeek.

Nu vă îngrijoraţi, Hugo Tess nu este un terorist. El a creat aplicaţia PlaneSploit, pe care a prezentat-o la conferinţă Hack in The Box de la Amsterdam pentru a demonstra cât de nesigure sunt computerele de bord ale avioanelor.

Tess a testat aplicaţia pe un avion virtual, însă potrivit acestuia, metodele şi efectele sunt aceleaşi pentru un zbor real.

Site-ul Help Net Security explică mecanismul de funcţionare al aplicaţiei: hackerul poate depista avioanele active, locaţia şi destinaţia lor. Programul va depista cele mai vulnerabile sisteme ale calculatoarelor de bord ale avioanelor şi va înştiinţa utilizatorul printr-un mesaj de alertă.

Folosind un simulator, Tess a arătat că poate schimba viteza, altitudinea şi direcţia unui avion prin trimiterea unor semnale radio către sistemul de bord al aeronavei. “Sistemele actuale de securitate nu dispun de suficiente metode de autentificare care să demonstreze că respectivele comenzi sunt trimise din surse ilegitime”, a spus Tess, citate de cnn.com.

Consultatul a spus că lucrează cu autorităţile aviatice pentru a remedia aceste probleme.

Reprezentanţii Administraţiei Federale Aeriene (FAA) spun că aplicaţia dezvoltată de Tess nu este un pericol pentru zborurile reale deoarece nu funcţionează pe un hardware autentic din sistemele de bord ale avioanelor.

„Această aplicaţie nu permite accesul la sistemul de autopilot al aeronavelor prin intermediul computerului de zbor (Flight Management Systems”, a spus Less Dorr, purtător de cuvânt al FAA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO