Business Hi-Tech

Cum blochezi în România, cu 9 lei pe lună, accesul la un laptop furat

Cum blochezi în România, cu 9 lei pe lună, accesul la un laptop furat

Autor: Claudiu Ilioiu

27.08.2012, 00:03 6173

Compania americană Intel, cel mai mare producător de microprocesoare din lume, a lansat în România tehnologia Anti-Theft, care le permite utilizatorilor să blocheze definitiv utilizarea unui laptop pierdut sau furat.

Intel Anti-Theft este o soluţie de securitate hardware prin care utilizatorii sistemelor dotate cu procesoare Intel i5 şi i7, în baza unui abonament anual de 110 lei, îşi pot proteja datele prin blocarea computerului de la distanţă.

"AntiTheft este încorporat într-un chipset de pe placa de bază a calculatorului. Cine găseşte un ultrabook care are această soluţie activată nu poate folosi device-ul chiar dacă schim­bă componente de pe placa de ba­ză", a explicat pentru ZF Bog­dan Georgescu, Channel Account Manager, Intel România.

Clienţii laptopurilor care au la bază procesoarele i5 şi i7 pot opta pentru abonamentul anual care poate fi achiziţionat de la re­tai­lerii de produse IT. După achi­zi­ţio­nare, utilizatorul va primi o bro­şură cu un cod unic care trebuie activat online. Tot­oda­tă setările de securitate pot fi făcute dintr-un pa­nou de control. Laptopul poate fi setat să se blo­che­ze la fiecare 24 de ore, o dată pe săptămână, o dată pe lună sau atunci când nu este conectat la o anu­mită reţea de internet. Toate setările pot fi schim­ba­te ori de câte ori clientul are nevoie.

În urma blocării, utiliza­torul trebuie să se autentifice cu o parolă setată din panoul de comandă. De reţinut este că Anti-Theft ajută utiliza­to­rul să îşi protejeze datele prin blo­care, nu prin recuperare, de aceea clienţii sunt sfătuiţi să îşi facă backup la informaţii.

Preţul mediu al unui computer portabil care poate rula această tehnologie este de 3.000 de lei.

"Clientul care vrea să utilizeze această soluţie trebuie să meargă la un retailer, în prezent doar Altex, să solicite informaţii despre tehnologia Anti-Theft şi dacă laptopul pe care îl va cumpăra sau pe care îl deţine deja este compatibil cu această tehnologie. Abonamentul anual este de 110 lei, ceea ce reprezintă o sumă de 9 lei pe lună. Consider că utilizatorii care plătesc de exemplu 3.000 de lei pe un computer îşi vor permite să plătească abonamentul anual pentru protecţia datelor personale. După achiziţionare, clientul va primi o broşură cu toate informaţiile necesare şi un cod unic de securitate, care va trebui activat", a mai spus Georgescu.

Unicul distribuitor în România al tehnologiei Intel Anti-Theft este Elkotech România cu afaceri pe piaţa locală de 98,1 milioane de lei în 2011. Cu 38 de angajaţi, Elkotech România distribuie produsele printr-o reţea de parteneri ce numără peste 1.200 de companii din toată ţara, reţea alcătuită din reselleri, producători locali de calculatoare, integratori de sisteme, retaileri şi e-taileri.

Grupul Elko este unul dintre cei mai im­portanţi distribuitori din industria IT şi are birouri în Estonia, Letonia, Lituania, România, Rusia, Slovacia, Slovenia şi Ucraina. Grupul aparţine mai multor entităţi juridice şi fondurilor de investiţii Amber Trust şi East Capital Asset Management.

În luna iunie, compania americană Intel a anun­ţat cea de-a treia generaţie a familiei de pro­ce­soare Intel Core, pentru sisteme ultrabook, desktop şi laptopuri. Potrivit datelor companiei, la ni­vel mondial peste 35 de noi designuri de ultra­book sunt disponibile din această jumătate a anu­lui, iar numărul va ajunge la mai mult de 115, din­tre care o parte vor fi disponibile şi în România.

"Considerăm că piaţa locală a receptat bine introducerea categoriei ultrabook. Ţinând cont că este un produs încă tânăr, suntem mulţumiţi de adopţia ultrabook-ului în rândul consumatorilor de până acum", a declarat Georgescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO