Business Hi-Tech

Cum arată radiografia digitalizării businessurilor din România. Studiu: Circa 25% dintre companiile din România au un grad foarte mare de digitalizare

Cum arată radiografia digitalizării businessurilor din...

Autor: Ramona Cornea

15.10.2020, 07:09 157

Circa 25% dintre companiile din România au un grad foarte mare de digitalizare, conform studiului European Company Survey 2019 derulat de Eurofound (Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă).

Puţin peste un sfert dintre companiile din Uniunea Europeană (28%) sunt extrem de digitalizate. În toate aceste companii, cel puţin 20% dintre angajaţi folosesc calculatoare zilnic şi, în 70% dintre acestea, cel puţin 80% dintre angajaţi. Companiile foarte digitalizate sunt cele mai frecvente în serviciile financiare şi mai puţin frecvente în construcţii. Utilizarea roboţilor software a fost raportată de 8% dintre manageri. Ţările care folo­sesc cel mai puţin roboţii software au fost Croaţia, Polonia, România, Slovacia şi Marea Britanie (toate 4%), iar cele cu cel mai mare procent au fost Finlanda (14%) şi Danemarca şi Malta (ambele 12%).

„În mod surprinzător, managerii din industrie au fost de departe cel mai probabil să raporteze utilizarea roboţilor (22%), iar managerii din construcţii cel mai puţin probabil (3%)“, spun autorii studiului Eurofound.

Circa 27% dintre managerii companiilor europene au raportat că folosesc analiza datelor pentru a moni­toriza performanţa angajaţilor. Acest lucru a fost ra­portat cel mai mult în România (50%) şi Croaţia (45%) şi cel mai puţin în Germania (13%) şi Suedia (17%).

Analiza datelor este utilizată pentru monitorizarea angajaţilor cel mai mult în sectorul transporturilor (36%) şi cel mai puţin în construcţii (20%).

Managerii din 44% dintre companiile europene au raportat că cel puţin 60% dintre angajaţi folosesc calculatoare pentru sarcinile lor zilnice. Aceasta a variat de la 13% în Lituania şi 18% în Letonia la 68% în Malta şi 62% în Danemarca şi Suedia.

Managerii din serviciile financiare au raportat cel mai probabil că cel puţin 60% dintre angajaţi folosesc calculatoare zilnic (80%), iar managerii din construcţii au cel mai puţin probabil (14%) să raporteze acest lucru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO