Business Hi-Tech

Cum arată piaţa de plăţi online: principalii jucători din industrie procesează circa 5 milioane de tranzacţii online

Cum arată piaţa de plăţi online: principalii...

Autor: Ioana Nita

11.07.2014, 16:18 1666

Numerarul continuă să fie rege atunci când vine vorba de plăţi în România, pon­derea tranzacţiilor cu cardul în mediul online fiind încă mică, însă tendinţele de pe piaţă arată o schimbare în comportamentul românilor vizavi de această modalitate de plată, potrivit celor mai mari procesatori de plăţi online de pe plan local – Netopia mobilPay şi PayU. Anul trecut, românii au retras de la bancomate  114 miliarde de lei, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu cardul, care include atât plăţi la POS, cât şi plăţi online şi prin serviciile de internet banking, a fost de 28 de miliarde de lei, potrivit datelor BNR, raportul fiind de 4 la 1. Faţă de 2012, valoarea plăţilor realizate cu cardul a crescut cu 14%, iar faţă de 2008 suma s-a dublat.

„Obişnuinţa de a ţine toţi banii în portofel începe să se piardă şi la noi. Vedem că tot mai mulţi români îşi achită cumpă­ră­tu­rile la magazin, sau facturile la bancă cu cardul. Acesta este pasul normal care precede utilizarea lui şi online“, a de­cla­rat pentru ZF Antonio Eram, CEO şi fon­dator al Netopia mobilPay, unul dintre cei mai importanţi procesatori de plăţi online prin card şi lider în domeniul microplăţilor cu telefonul mobil de pe piaţa locală.

„Plăţile online şi mobile sunt în continuă creştere, consumatorii români au descoperit o metodă simplă şi cea mai la îndemână pentru a achiziţiona servicii, produse sau pentru plata facturilor la telefon. Însă este la fel de adevărat că încă nu am ajuns la nivelul SUA, unde plata de pe telefon sau online cu cardul este mai naturală decât cea cu portofelul“, a adăugat el.

Anul trecut, Netopia mobilPay a proce­sat peste 2,2 milioane de tranzacţii online cu cardul, peste o treime dintre plăţile online cu cardul efectuate în România, conform datelor furnizate de companie. Aproximativ 6% din totalul plăţilor online cu cardul procesate de Netopia în 2013, echivalentul a 4,6 milioane euro, au fost efectuate de pe smartphone şi tablete. Compania a procesat de asemenea 550.000 de tranzacţii prin SMS, în valoare de 3,4 milioane euro.

Alături de Netopia mobilPay, pe piaţa din România activează şi integratorul de plăţi online PayU, deţinut de grupul sud-african Naspers. Comerţul electronic din România a fost estimat la un miliard de euro anul trecut, creşterea anuală fiind de circa 30-35%. Cu toate acestea, comerţul electronic reprezintă încă doar o mică parte din întregul sector de retail de pe piaţa locală. „Comerţul electronic, mediul online în general, reprezintă un motor de creştere, într-adevăr, iar evoluţia sectorului se păstrează de ani de zile la un nivel bun. Cu toate acestea, comerţul electronic reprezintă doar o mică parte din economia locală, ajungând la maximum 2% din sectorul retail-ului“, a menţionat Daniel Nicolescu, direc­tor general al PayU România, cel mai mare integrator de plăţi online de pe plan local.  În 2012, PayU a procesat peste 2,8 milioane de tranzacţii online, în valoare de 176,4 milioane de euro, iar anul trecut numărul de tranzacţii online în sistemul PayU a crescut cu 50%. De asemenea, în primul semestru al acestui an numărul de tranzacţii în mediul online a crescut cu peste 30%, ceea ce arată că se va menţine şi în 2014 trendul ascendent de pe piaţa locală de plăţi online. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO