Business Hi-Tech

Cum a ajuns un om de afaceri din Brasov sa produca telefoane mobile dual sim

Cum a ajuns un om de afaceri din Brasov sa produca telefoane mobile dual sim

Lucian Peticila, directorul general al Visual Fan: Am pornit in 2008 cu doua modele de telefoane, iar la acest moment avem in portofoliu sase modele.

09.10.2009, 00:00 3732

O firma brasoveana, care s-a lansat pe piata in 2002comercializand televizoare si DVD playere sub brandul Allview, aajuns in mai putin de doi ani in topul celor mai vandute branduride telefoane mobile din Romania, intrand pe o nisa care speculeazaparticularitatile consumului de servicii telecom al romanilor:telefoane care functioneaza in acelasi timp cu doua cartele sim,chiar si de la operatori diferiti.

Visual Fan a vandut din primavara anului trecut peste 20.000 detelefoane mobile dual-sim si estimeaza ca isi va extinde cota depiata pe fondul cererii pentru acest tip de terminale pe piatalocala.

"Am pornit in 2008 cu doua modele de telefoane, iar la acestmoment avem in portofoliu sase modele, urmand ca pana la sfarsitulanului sa mai lansam inca trei - toate acestea avandfunctionalitati diferite si incorporand un nivel din ce in ce maiavansat de tehnologie", a declarat pentru ZF Lucian Peticila,directorul general al companiei.

Inceput dificil

El spune ca functiile mobilelor, combinate cu pretul pornind dela 299 de lei si perioada de garantie extinsa la trei ani au ajutatcompania sa intre pe rafturile retelelor locale de retail GSM - pasfara de care compania nu ar putea atinge volume mari devanzari.

"Inceputul a fost dificil, insa la sfarsitul anului trecutefortul nostru a dat roade - am incheiat parteneriate cu o partedin cei mai mari jucatori din piata de retail: Germanos, Fonomat,Euro GSM, iar la inceputul anului T1 Vision Dual SIM, unul dintre mobilele produse de Visual Fan, are camera foto de 3,2 megapixeli, functie TV analog si conectitivitate GPRS, Bluetooth si USB. Aparatul are si un senzor de miscare care permite, spre exemplu, oprirea soneriei mobilului prin intoarcerea telefonului. Mobilele Allview sunt asamblate in Asia, iar softul este modificat in Romania. Aproximativ 26% din populatia urbana din Romania are doua telefoane diferite, de regula din retele diferite, conform datelor de pe piata. 2009 cu Proton", spune seful Visual Fan. "Meniul si manualul deutilizare sunt furnizate si in limba romana, iar de pe site-ulallview.ro pot fi descarcate gratuit aplicatii compatibile cufiecare model de telefon si setarile pentru internet. Ofertanoastra de terminale GSM cuprinde pachete care incorporeaza alaturide terminalele Allview solutii software integrate si servicii.Oferim garantie extinsa pe 3 ani pentru toate telefoanele Allview,iar serviciul de suport clienti ofera asistenta telefonic si prine-mail."

Compania a incheiat parteneriate cu mai multi producatori desoft, astfel incat instaleaza pe mobile, printre altele, aplicatiide mesagerie instantanee si browsere web. La fineleanuluicompania estimeaza ca va lansa pe piata un mobil cu push e-mail,aplicatie care ar urma sa permita vizualizarea documentelor de tipMicrosoft Office.

Dupa ce a participat la mai multe targuri internationaleIT&C, compania spera sa aiba succes cu mobilele dual sim si inafara Romaniei. Potrivit sefului Visual Fan, compania a semnat uncontract cu un distribuitor din Germania, care onoreaza comenzi dintari ca Austria, Germania si Elvetia. El nu a oferit informatiiprivind vanzarile.

S-au batut cu Prigoana pe sisteme DVD

Totusi, compania nu a plecat de la zero in "aventura" pe piatade telefoane mobile, unde liderul autoritar al pietei locale esteNokia, cu o cota estimata la aproximativ 60% prin cele peste patrumilioane de mobile vandute anual.

Visual Fan a intrat pe piata vanzand televizoare clasice, iarmai apoi DVD playere.

"Imediat dupa infiintare, in perioada 2002 - 2004, amcomercializat televizoare clasice, DVD playere si alte produseelectronice. In anul 2005 a fost lansat DVD playerul 4011, care s-abucurat de un mare succes si care este si acum cerut de piata",spune oficialul Visual Fan. Compania brasoveana a avut insa unconcurent local redutabil pe piata de sisteme DVD, respectivprodusele din gama E-Boda, produsa de o companie in care eraactionar si omul de afaceri Silviu Prigoana.

Brasovenii au continuat sa se extinda pe piata cu alte produse."In anul 2006 ne-am numarat printre cele cateva companii de pepiata care comercializau televizoare LCD, fiind primul brand local.In anul 2007 am adaugat in portofoliu sistemele de navigare GPS sisoftul de navigare Traffic GPS, iar in primavara anului 2008 ampatruns pe piata telefoanelor mobile dual sim."

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, compania estedetinuta integral de Camelia Cotuna, 36 de ani, din Brasov. VisualFan a inregistrat anul trecut un profit net de 44.000 de euro, laafaceri de 2,4 mil. euro, si estimeaza cresteri pentru anul curent.Compania are 34 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO