Business Hi-Tech

Culoare, mobilitate si conectivitate fara fir la CeBIT 2003

18.03.2003, 00:00 16

Mobil, fara fir, color, plat, gigabytes...Aceste cuvinte s-au facut cel mai des auzite la CeBIT 2003, cel mai mare targ IT&C din lume ale carui porti se vor inchide maine. Evident, spectaculozitatea nu a lipsit si s-a simtit cel mai bine in pavilioanele dedicate telefoniei mobile si sistemelor IT (laptopuri, PDA-uri, Tablet PC-uri etc). Cea mai in forta intrare au avut-o insa telefoanele mobile. Practic, aproape nici un producator participant la CeBIT 2003 nu a venit la targ fara sa prezinte cel putin un model in premiera.

3G: L-ati asteptat? Iata ca vine!
Dupa ce au investit miliarde de dolari pentru cumpararea de licente pentru telefonie mobila de generatia a treia, operatorii s-au plans ca nu au cum da drumul la servicii comerciale pentru ca nu exista terminale 3G. La CeBIT 2003 producatorii i-au contrazis printr-un numar destul de mare de telefoane mobile pregatite pentru generatia a treia de servicii.
Nokia, producatorul numarul unu mondial de celulare, a propus operatorilor modelul 6650 care functioneaza atat pe frecventele GSM de 900 si 1.800 MHz dar si in retelele WCDMA (Wide Code Division Multiple Access), echivalentul neeuropean al tehnologiei 3G UMTS. Modelul are incorporata si o camera de luat vederi si va fi lansat pe piata chiar in aceasta vara.
Motorola, producatorul care detine pozitia a doua in industria mondiala a telefoanelor mobile, a venit la CeBIT cu doua modele de terminale 3G: A830 si A835. A830 are camera video integrata, functii MMS, MP3 player si functioneaza atat pe standard GSM cat si in retelele 3G. Modelul are integrat si un modul GPS care permite localizarea prin satelit a a persoanei care utilizeaza telefonul.
A835 are in plus un cip Bluetooth incorporat si poate fi dotat cu pana la 256 MB de memorie.
Samsung, al treilea producator mondial de telefoane mobile nu s-a lasat mai prejos sia expus la CeBIT 2003 modelul SGH-Z100 pe standard UMTS (Universal Mobile Telecommunications System), dotat in plus cu functii de mesagerie multimedia (MMS), GPRS, WAP si tehnologie Java.
Chiar si producatorii mai mici au propus cateva oferte 3G la CeBIT 2003. LG a prezentat modelele U8100 si U8150 ambele functionand atat pe GSM cat si in retele WCDMA.

Nelipsite: MMS, ecran color, camera
Daca nu s-au inscris in categoria telefoanelor 3G, majoritatea modelelor prezentate la CeBIT, produse de jucatori mari precum Nokia sau de altii mai mici precum Sendo sau Panasonic, au avut neaparat ecran color, functii de mesagerie multimedia si aparat foto integrat sau atasabil.
Standul Sansung a inclus de departe cea mai spectaculoasa oferta de terminale. Modelul SGH-P400, ce a fost utilizat in filmul "Matrix Reloaded", este extrem de original prin design. Ecranul se roteste cu 180 de grade si permite utilizatorului o mai mare libertate in utilizarea aparatului foto incorporat in telefon.
Tot la standul Samsung a fost expus si o serie de telefoane-inteligente produse de firma sud-coreeana. Beneficiind de un ecran rotativ similar cu modelul SGH-P400, Samsung Smart Phone SGH-D700, este dotat cu sistem de operare Symbian, are incorporata o camera de luat vederi, functioneaza si ca MP3 player si poate fi conectat la PC prin portul USB. Celelalte doua modele de telefoane-inteligente Samsung sunt SGH-i500 echipat cu sistem de operare Palm si SGH-i700 echipat cu Microsoft Pocket PC 2002.
Varful gamei de celulare Panasonic este acum X70, asemanator cu GD87, cu aparat foto digital integrat dar si Bluetooth, functii MMS si un ecran exterior asemanator cu un ceas de mana. Versiunea X70i functioneaza atat pe standard GSM cat si pe retelele i-mode din Japonia.
Tot la standul Panasonic au putut fi observat si unul dintre cele mai mici telefoane mobile cu MMS, GPRS si ecran color - G50, a carui greutate este de numai 75 de grame.
Siemens nu s-a orientat catre modele 3G dar a prezentat doua noi telefoane cu MMS si ecran color, M55 si SL55.

Celular cu Linux
Motorola si-a tinut promisiunea facuta in urma cu cateva saptamani si a lansat la CeBIT 2003 primul telefon echipat cu sistem de operare Linux. Modelul A760 poate fi utilizat si ca organizator personal (PDA), are integrata camera digitala, un video player, MP3 player, functii de acces la Internet si un ecran color tactil. Modelul va fi disponibil in acest an dar la inceput numai pe pietele asiatice.

Ceas cu GPRS
Primul telefon mobil de forma unui ceas de mana poate fi vazut pana maine tot la standul Samsung. Celularul-ceas are o greutate de sub 80 de grame, are Bluetooth, functii GPRS, si ecran color. Modelul va fi comercializat in Europa din trimestrul al patrulea al acestui an.

Tablet PC-uri, nu in serie mare
Chiar daca majoritatea producatorilor de computere, de la Hewlett-Packard pana la Fujitsu Siemens Computers au prezentat la CeBIT ultimele modele de Tablet PC-uri, produse pe baza softului Microsoft, productia in masa (a se citi millioane de bucati) intarzie sa apara. Majoritatea specialistilor cred ca deocamdata utilizatorii de laptopuri nu vor migra masiv catre noile sisteme care permit utilizatorului sa-si ia notite de mana  direct pe ecran sau sa "decupeze" un articol de pe Internet si sa-l trimita prin e-mail.
O batalie mai intensa se preconizeaza a se da pe piata ecranelor-inteligente (smart displays) care se conecteaza fara fir la computer si care permit utilizatorului sa-si citeasca mesajele de e-mail, stand in pat sau sa descarce de pe Internet retete atunci cand se afla in bucatarie.
La CeBIT 2003, oferta de smart-displays nu a fost deloc neglijabila, printre producatorii care au expus propriile variante de ecrane fiind Philips, ViewSonic, LG Electronics, NEC sau BenQ. Intr-unul din standurile Microsoft s-au facut si demonstratii cu ecrane-inteligente.

Un gigabyte pe centimetrul patrat
Panasonic a reusit sa ingramadeasca pe un card de memorie SD nu mai putin de un gigabyte de informatie. Cardul poate fi utilizat pentru stocarea si transferul de date pe si de pe echipamentele mobile (camere digitale, aparate foto digitale, organizatoare personale, laptopuri etc). Viteza de transfer se ridica la 20 MB pe secunda. Pe un astfel de SD card incap datele inscriptionate pe 16 CD-uri, 385 de imagini fiecare la rezolutia de 5 megapixeli sau o inregistrare video de 24 de minute la calitate DVD.

Retele wireless pentru business
Desi promisiuni au fost facute ani de-a randul de catre cei care lucreaza la tehnologia Bluetooth, prin care diverse echipamente ar fi trebuit sa se "vada" intre ele fara fir, realitatea nu reuseste sa convinga. Chiar si ultimele generatii de echipamente care au incorporat un cip Bluetooth nu reusesc mereu sa se interconecteze sau sa ramana mai mult timp legate wireless.
Acum a venit vremea ca producatorii de echipamente sa parieze pe altceva: retelele virtuale sau asa-numitele WLAN (wireless local area network). De data aceasta miza nu mai este neaparat consumatorul individual cat mai ales firmele si institutiile guvernamentale care aduc mai multi bani atat fabricantilor de hardware cat si furnizorilor de servicii de transmisii de date (operatorii de telefonie mobila si de Internet).
Astfel de retele wireless pot fi instalate spre exemplu in aeroporturi astfel incat un manager isi poate descarca e-mail-urile in timp ce asteapta avionul spre casa.
Adoptarea retelelor locale wireless se face insa mai rapid decat in cazul Bluetooth. Chiar si producatorii de echipamente se misca mai repede. HP a lansat spre exemplu la CeBIT un nou notebook, Compaq Evo N620c, destinat in special oamenilor de afaceri si care se poate conecta fara fir la Internet sau la un alt echipament compatibil in adrul unei retele WLAN.

Romani CeBIT 2003
La editia din acest an a targului de la Hanovra au participat noua companii romanesti, spre deosebire de 13 in 2002: Flamingo Computers, GeCAD Software, Softwin, Tornado Sistems, Kepler Prodimpex, KMP PrintTechnik, RADCOM, Data Invest, Indaco Systems.
Spatiul total pe care au expus cele noua firme a fost de 314 mp, fata de 269 anul trecut.
iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO