Business Hi-Tech

Cristian Teodorescu, cofondator iTrade, furnizor B2B de produse electro-IT: Cererea pentru serviciul de leasing operaţional a crescut cu 20%, pentru că a fost nevoie de echipamente şi produse electro-IT

Cristian Teodorescu, cofondator iTrade: În general sunt vizate echipamente IT care pot fi recuperate şi care pot fi numărate, fiind independente - tabletă, telefon, scanner. În practică, obiect de rent poate fi orice echipament IT, soluţii de IT (deci inclusiv software), configuraţii speciale, reţelistică, infrastructură de server-storage.

Cristian Teodorescu, cofondator iTrade: În general sunt vizate echipamente IT care pot fi recuperate şi care pot fi numărate, fiind independente - tabletă, telefon, scanner. În practică, obiect de rent poate fi orice echipament IT, soluţii de IT (deci inclusiv software), configuraţii speciale, reţelistică, infrastructură de server-storage.

Autor: Alexandra Cepăreanu

23.06.2021, 19:15 306

 „Sperăm ca în prima jumătate a anului 2022, mare parte a companiilor din România să fi făcut cel puţin un contract de leasing operaţional pentru produsele electro-IT. În Vest, această opţiune este folosită de aproape fiecare companie, indiferent de mărime.“

În urma mutării activităţii din spaţiile de birouri special amenajate în propriile locuinţe, nevoia de produse electro-IT a crescut, astfel că cererea pentru serviciul de leasing opera­ţional a crescut cu aproximativ 20% pe parcursul anului trecut, a spus pentru ZF Cristian Teodorescu, cofondator iTrade Integrated Systems, furnizor business to business (B2B) de produse electro-IT, cu afaceri de 6 mil. euro în 2020.

„Pentru că munca de birou s-a transpus în online, în special prin munca de acasă, companiile au avut nevoie de un volum crescut de produse electro-IT. Investiţia, care nu era probabil bugetată, dar necesară, a fost redusă prin optarea către acest tip de serviciu. Ca volum, cererea s-a redus com­pa­rativ cu anul de dinainte de pandemie, însă partea bună este că firmele au făcut cunoştinţă cu beneficiile acestei opţiuni de achiziţie“, a spus cofondatorul iTrade. Astfel, anul trecut, atât companiile medii şi mari, cât şi start-up-urile au apelat la serviciul de leasing operaţional, principalul obiectiv fiind optimizarea costurilor.

Cristian Teodorescu a adăugat că în prima parte a anului trecut, când pandemia începea să îşi arate efectele, multe companii au pus pe pauză investiţiile, astfel că estimează o creştere a clienţilor care vor opta pentru serviciul de leasing operaţional, pentru acest an.

„Ne aşteptăm să vedem o creştere consistentă pentru acest tip de serviciu în ultimul semestru al anului 2021. Sperăm ca în prima jumătate a anului 2022, cea mai mare parte a companiilor din România să fi făcut cel puţin un contract de leasing operaţional pentru produsele electro-IT. În Vest, această opţiune este folosită de aproape fiecare companie, indiferent de mărime. Cultura proprietăţii nu există la fel de bine împământenită şi la noua generaţie, motiv pentru care valurile noi de antre­prenori schimbă şi vor continua să schimbe regulile în business în România.“

De asemenea, popularitatea serviciului de leasing operaţional din ţările vestice este dată de mentalitatea populaţiei şi poziţio­narea oamenilor faţă de echipa­mentele pe care le achiziţionează, astfel că soluţiile şi echipamentele IT sunt văzute ca bunuri de suport pentru business. „În România, ţară în care mai mult de 90% din imobilele rezidenţiale sunt în proprietatea persoa­nelor care le utilizează ca locuinţă, există o mentalitate diferită, prin care se consideră că dacă îmi pot permite un anumit echipament, înseamnă că trebuie să îl achiziţionez. Ce nu se conştientizează este că plătind în avans costul echipamentului, se blochează capital care poate fi folosit mai eficient în dezvoltarea afacerii. Sunt convins că leasingul va avea o creştere foarte mare în România.“

Principala facilitate fiscală a serviciului de leasing operaţional este reprezentată de faptul că rata plătită pentru închirierea echipamentului este deductibilă fiscal, a explicat Cristian Teodorescu.

„Factura emisă de finanţator este înregistrată în contabilitate ca şi cheltuială, nu implică alte calcule de amortizări şi deductibilitate parţială ca în cazul unui echipament achiziţionat cu plata integrală în avans. Pentru cei mari este o obişnuinţă practică de a închiria. Pentru cei mici este mai complicat să decidă în această direcţie pentru că se gândesc la cheltuielile viitoare. Pentru toţi este avantajos pentru că este deductibil şi pentru că reprezintă o eşalonare a cheltuielii cu infrastructura IT.“

Printre echipamentele IT care sunt achiziţionate prin serviciul de leasing operaţional se regăsesc laptopuri, telefoane, imprimante, monitoare, dar şi configuraţii speciale, reţelistică sau software.

„În general sunt vizate echipamente IT care pot fi recuperate şi care pot fi numărate fiind independente - tabletă, telefon, scanner -. În practică, obiect de rent poate fi orice echipament IT, soluţii de IT (deci inclusiv software), configuraţii speciale, reţelistică, infrastructură de server-storage. Încercăm împreună cu Grenke România să găsim soluţie pentru orice solicitare, analizăm în detaliu obiectul şi dacă nu putem oferi o soluţie integrală, oferim una parţială“, a mai spus Cristian Teodorescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO