Business Hi-Tech

Cristian Pocol, Preşedintele Asociaţiei RESPO: „Există aproape 700 de milioane de telefoane mobile vechi şi nefolosite în casele locuitorilor din UE, din care peste 22 de milioane sunt în casele românilor”

Cristian Pocol, Preşedintele Asociaţiei RESPO DEEE

Cristian Pocol, Preşedintele Asociaţiei RESPO DEEE

Autor: Alexandra Cepăreanu

10.03.2021, 10:46 440

Telefoanele mobile fac parte din categoria de produse electronice care pot fi reciclate în proporţie de circa 90%, smartphone-urile fiind compuse din metal (45%), sticlă (32%) şi plastic (17%), ce pot fi reciclate sustenabil şi pot susţine economia circulară.

„Un smartphone conţine peste 70 de elemente în componenţă, mai mult de jumătate din elementele cuprinse în tabelul periodic al lui Mendeleev. Prin reciclarea telefoanelor trebuie să înţelegem că ne aducem o contribuţie esenţială asupra sănătăţii mediului înconjurător. Smartphone-urile conţin materiale rare precum tin, tantalum, tungsten, aur, argint sau paladium. Cu fiecare 10.000 de telefoane mobile reciclate evităm extragerea a 26 de tone de minereu de aur şi 29 de tone de minereu de argint”, a spus Cristian Pocol, Preşedintele Asociaţiei RESPO DEEE, înfiinţată în iunie 2019, cu obiectivul de a prelua responsabilitatea legală a producătorilor şi importatorilor de echipamente electrice şi electronice.

El consideră că în contextul în care materiile prime sunt limitate, reciclarea corectă şi mineritul urban sunt singurele soluţii care vor ajuta la producţia de noi produse electronice.

„Prin reducerea mineritului se scad emisiile de gaze de seră din atmosferă (CO2). Spre exemplu, pentru extragerea unui kilogram de aur din mine, se produc 23 de tone de CO2, 27 g de mercur, 22 de grame de arsenic şi 2.000 de tone de deşeuri. Dacă am recupera aurul din telefoanele mobile, atunci cantitatea de deşeuri finale ar fi de doar 10 kilograme şi s-ar consuma doar 50 de litri de apă.”

Conform ultimelor date oferite de European Economic Social Committee (EESC), aproximativ 90% dintre adulţii din Uniunea Europeană deţin un telefon mobil, jumătate dintre acestea fiind smartphone-uri.

„Se estimează că vânzările de telefoane mobile vor ajunge la 5 milioane de unităţi pe zi în 2023, o rată impresionantă care ascunde însă o problemă majoră: ce se întâmplă cu telefoanele vechi, care nu mai sunt folosite?”

Mulţi dintre deţinători aleg să păstreze device-urile în casă, chiar dacă nu le mai folosesc, ori le aruncă la gunoi sau în mediul înconjurător.

De asemenea, progresul tehnologic a facut ca durata de viaţă a smartphone-urilor să fie mult mai scurtă decât în cazul telefoanelor mobile clasice, cu o medie de 18 luni.

„În prezent, există aproape 700 de milioane de telefoane mobile vechi şi nefolosite în casele locuitorilor din Uniunea Europeană. Din păcate, Romania are o rată de reciclare de doar 11% (conform studiului reBuy), existând peste 22 de milioane de device-uri păstrate în locuinţe. În situaţia în care s-ar recicla toate cele 700 de milioane de telefoane mobile aflate spre hibernare în Europa, s-ar genera, însumat, 14.920 tone de aur, argint, cupru, paladium, cobalt şi litium, cu o valoare totală de 1 miliard de euro. Toate aceste materiale vor reintra ulterior în circuitul economic ca materie primă şi vor contribui la producerea de noi device-uri”, a mai spus Cristian Pocol.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO