Business Hi-Tech

Cresteri salariale pe timp de criza: 9% pentru angajatii Nokia de la Jucu

03.02.2010, 23:05 32

Angajatii companiei Nokia din comuna Jucu au primit o majoraresalariala de noua procente pentru acest an, crestere cuprinsa incontractul colectiv de munca incheiat la inceputul saptamanii cuconducerea companiei.

Presedintele Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop, a declarat ieri cade aceasta majorare salariala vor beneficia toti angajatii Nokia dela Jucu, din ambele sindicate, "Nokia Metal", afiliat la CartelAlfa, si Sindicatul Liber Nokia.

"Luni am incheiat negocierile la contractul colectiv de munca laNokia, iar miercuri (ieri, n.n.) actul aditional privind majorareasalariala cu noua la suta a fost inregistrat la Directia MunciiCluj. Cresterea salariala va fi in doua etape, de patru procenteincepand cu 1 ianuarie si de cinci la suta de la 1 aprilie. Demajorari vor beneficia toti angajatii, membri ai celor douasindicate", a spus Pop.

Potrivit lui Pop, Nokia a inceput sa mai angajeze personalpentru ca a trecut si la productia de circuite integrate, pe langacea de telefoane mobile, cifra estimata fiind de 200 de noisalariati. Salariul mediu in fabrica este de 1.200 de lei.

Nokia Romania a avut in 2008 afaceri de jumatate de miliarde deeuro. La fabrica de la Jucu lucreaza in prezent peste 2.000 deoameni, 1.600 de angajati pe perioada nedeterminata si 500 peperioada determinata. La capacitate maxima ar putea lucra 3.500 deoameni.

Cifra de afaceri a companiei a urcat de la 6,6 mil. euro in 2007la 455,6 mil. euro in anul urmator pe fondul deschiderii, infebruarie 2008, a unei fabrici de telefoane mobile in comuna Jucudin judetul Cluj - rezultatul unei investitii de 60 de milioane deeuro. Afacerile de o jumatate de miliard de euro ale Nokia suntobtinute din asamblarea si exportul de telefoane mobile, care iau,in cea mai mare parte, drumul altor tari europene. Componentelesunt importate din Ungaria, China sau Mexic si sunt apoi asamblatede angajatii de la Jucu.

Pe langa cresterea salariala, in urma negocierilor contractuluicolectiv de munca la Nokia Jucu, s-a mai reusit obtinerea uneiprime de Pasti de 50 de lei pentru fiecare angajat, un timp deodihna suplimentar de zece minute pentru o parte din angajati si unbonus de performanta la fiecare trei luni, care ajunge pana la 200de lei.

Primul mobil asamblat la Cluj era unul dintre cele mai simpledin oferta, respectiv un Nokia 1200 cu ecran alb negru, in timp cedupa cateva luni clujenii produceau mobile de aproximativ cinci orimai scumpe, precum Nokia 6300. Industria telefoanelor mobile esteuna dintre putinele care permit o crestere a afacerilor precum ceaa Nokia pentru o investitie greenfield de 60 mil. euro in care safie implicati mai putin de 2.000 de angajati.

Nokia mai este prezenta in Romania si printr-o divizie decercetare - localizata in Cluj, si prin compania mixta NokiaSiemens Networks, care ofera echipamente si servicii pentruoperatorii telecom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO