Business Hi-Tech

Crescendo: Profitabilitatea ne-a fost afectata de cresterea fulminanta a costurilor salariale

Crescendo: Profitabilitatea ne-a fost afectata de cresterea fulminanta a costurilor salariale

Marius Tulea, director general Crescendo: Profitul pe anul trecut a fost de 500.000 de dolari, evolutia acestui indicator fiind influentata de o problema comuna pentru piata locala de IT: boom-ul salariilor, cresterea fulminanta a cheltuielilor cu oamenii si serviciile.

23.04.2007, 18:11 193

Crescendo, furnizor local de aplicatii, solutii si servicii IT, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 10 mil. dolari si un profit de 500.000 de dolari. Oficialii companiei estimasera anterior ca profitul pe 2006 va atinge 1,3 milioane de dolari.
"Profitul pe anul trecut a fost de 500.000 de dolari, evolutia acestui indicator fiind influentata de o problema comuna pentru piata locala de IT: boom-ul salariilor, cresterea fulminanta a cheltuielilor cu oamenii si serviciile", a explicat pentru ZF Marius Tulea, director general si unul dintre actionarii Crescendo. "Problemele au fost generate si de faptul ca Romania exercita pentru multe companii internationale mirajul unei piete low-cost cu forta de munca educata, astfel ca multe firme intra pe piata si dupa ce evalueaza situatia de pe piata locala fie pleaca, fie pluseaza la capitolul salarii pentru a isi atinge obiectivele intrand astfel intr-o cursa a escaladarii salariilor", a adaugat el.
Si alte companii IT prezente pe piata locala au mentionat problemele pe care le intampina in recrutarea si mentinerea personalului, acestea fiind mai acute in zona de dezvoltare soft, consultanta si servicii IT unde perioada de formare a angajatilor este mai ridicata. Compania Romsys, unul dintre cei mai mari integratori locali de solutii IT, a anuntat ca a majorat anul trecut salariile cu 20-25%. Conform estimarilor lui Tulea, salariile de pe piata locala IT au crescut anul trecut cu aproximativ 30-40%.
"Pentru acest an ne-am bugetat o crestere a salariilor, dar pentru anul trecut nu ne asteptam la aceasta evolutie", a declarat seful Crescendo.
Pentru acest an, compania si-a propus o crestere a cifrei de afaceri cu aproximativ 10%, la 11 milioane de dolari. "Ne-am propus sa ne concentram pe cresterea profitului. Obiectivul nostru este sa atingem un profit de aproximativ un milion de dolari, dublu fata de anul trecut", a declarat Marius Tulea.
In 2006, ponderea veniturilor obtinute de compania Crescendo din prestarea de servicii IT s-a majorat la 42%. Compania a anuntat ca se va concentra asupra segmentului serviciilor IT&C, care au rata de profitabilitate mai ridicata, de 15-25%, comparativ cu proiectele care pun accent pe vanzari de echipamente, unde, desi veniturile sunt mai mari, profitablitatea este mai redusa, de pana la 5%.
Conform lui Tulea, compania se va concentra si in acest an pe reorganizarea interna, care sa sustina orientarea companiei catre zona de servicii, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care tinta de crestere a cifrei de afaceri nu este una mai ridicata, iar numarul de angajati va ramane constant, in jurul cifrei de 100.
"Este o perioada agitata, cu multe schimbari in piata locala, astfel ca preferam sa actionam cu calm si sa ne repozitionam pentru a creste in anii urmatori. Compania evalueaza in acest moment, alaturi de o serie de consultanti externi, mai multe variante de pozitionare pe piata locala, care includ alianta cu un partener strategic sau cu unul financiar sau achizitia unor firme de pe piata locala. Oricare va fi decizia, prioritatea noastra este sa oferim echipei Crescendo posibilitati maxime de dezvoltare. Deocamdata nu am luat o decizie", a spus Marius Tulea. El detine un pachet de 20% din Crescendo, ceilalti actionari fiind alte persoane fizice, respectiv: Mircea Zaharescu, Marius Vladu, Ilie Anghel si Adriana Cirstoiu.
Compania ofera si aplicatii de management al resurselor intreprinderii (ERP) si al relatiilor cu clientii (CRM). Conform lui Tulea, principala tinta a Crescendo o reprezinta companiile private "emergente", respectiv companiile mici a caror dezvoltare le plaseaza in zona companiilor medii si care au inceput sa constientizeze nevoia de solutii si servicii IT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO