Business Hi-Tech

Crescendo a terminat harta digitala a judetului Valcea

13.06.2005, 19:13 36

Compania romaneasca producatoare de software Crescendo, impreuna cu partenerii sai, Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" si Urban Design, au anuntat ca au realizat "primele harti digitale din Romania", in cadrul proiectului ValMap dezvoltat pentru administratia judetului Valcea.

ValMap este o baza de date mixte, grafice si non-grafice, a judetului Valcea, care cuprinde toate drumurile din judet, exact asa cum exista in realitate, din punct de vedere geospatial, indica pozitionarea geografica reala a unitatilor-administrativ teritoriale, dar ofera si informatii statistice. O astfel de baza de date centralizata permite accesul tuturor departamentelor Consiliului Judetean Valcea, la date actualizate, rapoarte, sinteze si date cartografice precise, dar si date descriptive.

Hartile vor permite rezolvarea unor probleme precum administrarea unui intreg judet, la nivel european din punctul de vedere al planificarii retelelor stradale, gestionarii inregistrarilor privind situatia drumurilor si al planificarii reparatiilor, dar si stocarea si corelarea unei game largi de date, pe baza localizarii lor geografice.

In proiectul ValMap, care va intra in folosinta in aproximativ 3 luni conform oficialilor Crescendo, vor fi utilizate Sistemele de Pozitionare Geografica (GPS) si un produs informatic, Sistemul Informatic Geografic (GIS), capabil sa integreze problemele specifice amenajarii teritoriului, la standardele europene, in contextul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana.

GPS este utilizat in proiectul ValMap datorita faptului ca este primul sistem de localizare care ofera date extrem de precise pentru orice punct de pe planeta, facilitand deci crearea hartilor. Sistemul de Pozitionare Globala este un sistem de radio-navigatie globala, care foloseste ca puncte de referinta 24 de sateliti si statiile lor de la sol pentru a calcula pozitiile sau locatiile, de obicei cu o acuratete de ordinul metrilor.

In administratia publica locala, Sistemul Informatic Geografic este folosit in primul rand pentru facilitarea functiilor de planificare, in realizarea Planurilor Urbanistice Generale si a Planurilor Urbanistice in Detaliu. GIS permite realizarea unor harti ale localitatilor vizate, planuri ale cartierelor sau a unor harti cu zone favorabile afacerilor.

Insa, in principal, Sistemul Informatic Geografic este un instrument important de analiza a hartilor. Printre avantajele unei prezentari electronice comparativ cu cea pe suport de hartie se numara si posibilitatea de a naviga printr-o zona, la orice scara dorita, posibilitatea de prezentare tridimensionala sau modificarea rapida a culorilor.

Proiectul companiei Crescendo permite schimbul de date cu alte agentii, realizarea de schite si planuri, realizarea unor studii tehnice, rapoarte si informari periodice privind starea drumurilor si situatia concreta a judetului. ValMap are ca obiectiv principal optimizarea alocarii resurselor.

Crescendo a inregistrat in 2004 o cifra de afaceri de peste 8,2 mil. $ (6,8 mil. euro), cu 30% mai mult fata de 2003, crestere care se va mentine si anul acesta, au afirmat oficialii companiei. Printre clientii companiei se numara Banca Tiriac, British American Tobacco, Daewoo Automobile, Elite, Ericsson Communications si Mobifon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO