Business Hi-Tech

Credeaţi că Facebook este în totalitate creaţia lui Mark Zuckerberg? Faceţi cunoştinţă cu Sheryl Sandberg, “creierul” reţelei sociale

Credeaţi că Facebook este în totalitate creaţia lui Mark Zuckerberg? Faceţi cunoştinţă cu Sheryl Sandberg, “creierul” reţelei sociale

Sheryl Sandberg, director de operaţiuni al Facebook

Autor: Alexandru Stefan Matei

05.02.2012, 14:29 2815

Mark Zuckerberg, alături de cei mai importanţi oameni din Silicon Valley, ştiau de mult timp că Sheryl Sandberg este o femeie puternică. Acum însă acest lucru a devenit evident pentru toată lumea, scrie The Telegraph.

Ea a organizat recent o strângere de fonduri pentru preşedintele american Barack Obama, unde a cinat alături de preşedinte şi de Lady Gaga. La sfârşitul lunii trecute, s-a numărat printre preşedinţii Forumului Economic Mondial de la Davos, eveniment anual la care participă cei mai importanţi oameni de afaceri, bancheri şi politicieni din lume.

Toatea acestea vin să arate importanţa pe care Sandberg o are din postura de director de operaţiuni în angrenajul Facebook, ea fiind imaginea companiei în mediul de business, aşa cum Mark Zuckerberg este pentru utilizatori.

"Va juca un rol important în tot ce se va întâmpla în următoarele luni", spune Matt Cohler, consilier al Facebook şi partener al Benchmark Capital, în condiţiile în care compania tocmai a anunţat că intenţionează să strângă 10 miliarde de dolari prin cea mai mare listare din istorie a unei companii de tehnologie. "Are conexiuni adânci în mediul politic şi de afaceri".

Sandberg este deja cel mai bine plătit executiv de la Facebook. Pachetul ei salarial de 30,87 milioane de dolari pe care l-a primit anul trecut face ca salariul lui Zuckerberg de 1,5 milioane de dolari să pară mic.

Dar Sandberg, care deţine deja 1,9 milioane de acţiuni ale Facebook, ar putea deveni una dintre cele mai bogate femei din lume atunci când va primi încă 38,1 milioane de acţiuni în următorii cinci ani.

Sandberg, 42 de ani, merită însă banii pe care îi primeşte de la Facebook. Ea a venit în companie în 2008 de la Google după ce l-a întâlnit pe Zuckerberg la o petrecere de Crăciun şi ulterior la Forumul Economic Mondial de la Davos. De când a preluat funcţia de director de operaţiuni, ea a transformat Facebook dintr-o reţea socială experimentală într-o companie robustă şi concentrată pe business.

Nu este nimic greşit dacă spunem că Facebook nu ar fi devenit ceea ce este acum fără ajutorul lui Sandberg, mai scrie The Telegraph.

Sandberg are printre responsabilităţi "creşterea veniturilor şi crearea de relaţii comerciale şi cu dezvoltatorii de aplicaţii", fiind singura persoană alături de Zuckerberg a cărei plecare ar avea un impact masiv asupra companiei.

Mamă a doi copii, Sandberg s-a făcut remarcată prin energia sa şi prin abilitatea de a face prezentări fără a avea nevoie de notiţe şi spunând întotdeauna ceea ce trebuie.

Cariera şi-a creat-o având drept fundaţie studii în economie şi un MBA la Harvard, unde i-a atras atenţia profesorului Larry Summers, coordonatorul lucrării sale de doctorat ce a avut drept temă rolul economiei în abuzul conjugal. În 1991, atunci când Summers a devenit economist-şef al Băncii Mondiale, el a angaja-o pe Sandberg pe postul de cercetător. Apoi, când a devenit secretarul Trezoreriei americane în mandatul lui Bill Clinton, Summers a angajat-o drept şefă de cabinet.

Ea a ajuns la Google în 2000, atunci când democraţii au pierdut alegerile, ocupând timp de şase ani postul de vicepreşedinte responsabil pentru vânzările şi operaţiunile online.

Anii petrecuţi la Google s-au dovedit a fi perfecţi în pregătirea sa pentru rolul pe care îl are la Facebook. Şi la Google, ca şi la Facebook, rolul ei a fost de a transforma motorul de căutare dintr-o afacere tânără şi cu potenţial într-una care generează mari sume de bani şi care are multe oportunităţi de dezvoltare.

La Google a mai învăţat multe lucruri despre confidenţialitate, care îi vor fi folositoare în următorii ani la Facebook.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO