Business Hi-Tech

Copiii fac afaceri serioase

31.03.2004, 00:00 165



Totul incepe cand pustii de liceu se plictisesc si vor sa-si creeze un loc al lor pe Internet. Pe aceste site-uri afiseaza fotografii si adrese ale altor site-uri care ii intereseaza sau pun muzica online.



Eric Hysen este un business-man foarte ocupat, afacerea lui in designul paginilor de Internet pentru companii mici creste vazand cu ochii. Acum are patru clienti, ceea ce nu pare mult, dar tinand cont ca Eric are doar 14 ani si este elev in clasa a noua la liceu, este mare lucru mai ales ca pentru el cel mai important lucru sunt temele de la scoala.



Iar cei ca Eric, care isi construiesc propriile pagini de Internet, sunt multi. Unii ajung sa-si construiasca afaceri, alti folosesc site-urile pentru a sustine organizatii si cauze in care ei cred, Amnesty International de exemplu sau forumuri unde se afiseaza sfaturi pentru tinerele mame.



Majoritatea covarsitoare sunt insa site-uri cu caracter personal unde sunt afisate informatii despre formatia de muzica, echipa sportiva favorita, moda sau prieteni. Acesti copii "scriu" despre ce stiu ei mai bine: ei insisi si viata lor de zi cu zi. Multe din aceste site-uri au registre unde vizitatorii se semneaza si fac comentarii.



Peter Grunwald fondatorul unei companii de cercetari despre Internet, estimeaza ca sunt aproximativ 2 milioane de site-uri create de copii cu varste intre 6 si 17 ani. Anul viitor numarul site-urilor ar putea ajunge spre 6 milioane sau chiar mai mult, iar estimarile facute arata ca 9% din copiii intre 9 si 12 ani au propriul site pe Internet.





Este o afacere sa-i incurajezi pe juniori



Managerul Terra Lycos, una din companiile care incurajeaza crearea de pagini pentru Internet spunea ca "numai acum de curand, crearea de site-uri a fost cu adevarat incurajata si transformata in afacere". Terra Lycos a gandit un sistem inedit pentru a taxa serviciile Internet: la inceput totul este gratis dar apoi cand se doreste actualizarea sau modificarea paginii trebuie platit. Sunt oferite doua adrese Internet unde multe din aceste site-uri personale pot fi publicate. Singura conditie este afisarea de anunturi si reclame pe site-urile publicate. Daca copiii doresc sa aiba la dispozitie un spatiu fara anunturi trebuie sa-l plateasca, dar in schimb primesc gratis multe elemente de grafica pentru cresterea aspectului estetic al paginii.



Acest gen de afacere da rezultate; astazi Terra Lycos are 32 de milioane de membrii activi, fata de numai un milion in 1990. Din acesti 32 de milioane aproape jumatate au varste intre 13 si 18 ani. Desi aceste cifre indica un interes major pentru constructia de pagini pentru Internet, nu toti cei care sunt membrii au realizat efectiv un site.



Exista si diferente intre generatii. In timp ce copii prefera optiunile de programare mai complicate existente pe unul din cele doua site-uri puse gratuit la dispozitie, studentii si oamenii mai in varsta aleg cu precadere optiunile de tip point-and-click (alege si selecteaza) atunci cand decid sa-si construiasca un site.





Cum incepe aventura



Jamie Riehle, directoarea Terra Lycos, spune ca "deja daca ai 12-14 ani si nu stii HTML (codul in care sunt scrise paginile Internet) prietenii nu te mai respecta. A revenit moda: mai destept este mai bine".



Majoritatea acestor copii invata singuri HTML citind "in spatele" paginilor de Internet iar apoi isi construiesc propriile site-uri unde explica cum functioneaza acest limbaj. David Jaffe in varsta de 15 ani povesteste ca a invatat singur HTML pentru ca "este foarte simplu. Nici nu este un limbaj, este mai mult conceptia unor adulti lenesi care au inventat prescurtari". Dupa ce a invatat singura codul HTML, Lissa Daniels a construit site-ul propriu (www.lisaexplains.com) unde a explicat si altora cum functioneaza limbajul. Acum, dupa 6 ani site-ul ei primeste cinci milioane de vizitatori individuali pe luna, iar Lissa si-a permis sa-si cumpere o masina si sa nu mai aiba grija banilor pentru facultate.



Exista si locuri dedicate pe Internet (de exemplu AOL Hometown) unde oricine poate invata cum sa-si construiasca propriul site. AOL nu stie exact cati adolescenti si-au creat si afisat paginile in Hometown dar se estimeaza cifra de 13 milioane.



In prezent copii au ore speciale de web design (creare de pagini Internet) in scoli si in taberele de vara iar supraveghetorii spun ca majoritatea invata foarte repede. Scopul lor este sa-i orienteze catre limbaje de programare mai complicate.





Puterea (sau privilegiul) de a spune: Viziteaza-ma online



Eric Hysen, antreprenorul de 14 ani, a inceput prin a naviga online in clasa a patra. A gasit un site de unde a invatat HTML. Acum are propria afacere impreuna cu un prieten si sunt platiti intre 400 si 500 de dolari pentru fiecare site conceput pentru reteaua locala de benzinarii a gigantului petrolier Exxon si pentru un club local de inot. Pentru construirea site-ului sinagogii de care apartine si pentru clubul local de baschet Eric si-a donat serviciile.



Atunci cand a inceput sa construiasca pagini de Internet in clasa a patra se plictisea. "Era placut sa pot spune du-te la site-ul meu. Imi dadea o senzatie de putere".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO