Business Hi-Tech

Controverse mobile in Irak

29.07.2003, 00:00 23



Administratia americana a Irakului a cerut unei companii de telecomunicatii din Bahrain sa inceteze furnizarea serviciilor de telefonie care au permis irakienilor sa aiba primele experiente cu telefoanele mobile, interzise sub regimul lui Saddam Hussein.



Un prestator de servicii "pirat" ar putea periclita planurile SUA de a organiza o licitatie, zilele acestea pentru acordarea a trei licente de telefonie mobila pentru teritoriul irakian.Detinatorii de telefoane mobile din Bagdad au avut surpriza sa constate, in aceasta saptamana, ca puteau efectua si primi apeluri din intreaga lume.



In cateva zile, telefoanele mobile au inlocuit liniile prin satelit, extrem de costisitoare, ca principal mijloc de comunicare cu strainatatea, cel putin pentru jurnalistii si oamenii de afaceri straini. "Le-am cerut sa suspende serviciul. Nu dispun de nici o autorizatie", a declarat un purtator de cuvant al Autoritatii Provizorii a Coalitiei (CPA).Licentele pentru telefonia mobila se afla printre contractele cele mai rentabile care mai raman de distribuit in Irak, unde telefoanele mobile erau rezervate, in timpul regimului lui Saddam Hussein, doar catorva inalti oficiali care utilizau o retea de comunicatii speciala.Compania din Bahrein, Batelco, a indicat ca a cheltuit deja 5 milioane de dolari pentru infrastructura din Baghdad, ca ofera cartele pre-platite si ca nu intentioneaza sa suspende serviciul de comunicatii mobile. Batelco, partial detinuta de guvernul din Bahrain, a precizat ca a solicitat o licenta administratiei americane si ca prevede investitii de peste 50 milioane de dolari in Irak. Firma a anuntat ca va cere administratiei permisiunea de a opera cel putin pana la finalizarea licitatiei. Batelco a explicat ca si-a instalat initial reteaua fara licenta deoarece nu exista o autoritate care sa se ocupe de acest domeniu.Purtatorul de cuvant al CPA se asteapta ca serviciul de roaming oferit de Batelco, care este mediocru si cunoaste deseori intreruperi, va fi suspendat curand.Ea nu a precizat cand isi vor face intrarea serviciile de telefonie mobila autorizate in Bagdad, unde aproape jumatate dintre liniile terestre sunt inca nefunctionale, la peste trei luni de la inceputul ocupatiei americano-britanice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO