Business Hi-Tech

Consumatorii depun plangeri impotriva Microsoft

01.09.2000, 00:00 9



Pentru prima data in istoria concernului Microsoft, un judecator al statului California a acceptat o plangere colectiva depusa impotriva producatorului de software, relateaza Reuters.

Zeci de reclamatii ale consumatorilor au fost depuse la curtea americana de justitie, mai ales dupa ce judecatorul Thomas Jackson a dat verdictul in procesul anti-trust intentat grupului Microsoft.

Consumatorii din statul California acuza Microsoft de a fi majorat nefondat preturile la produsele sale de software, abuzand astfel de pozitia dominanta de pe piata, precum si de a-i fi privat de posibilitatea utilizarii unor programe ale companiilor concurente.

Reclamantii se impart in doua categorii, cei care au cumparat direct sistemul de exploatare Windows si/sau MS-DOS si cei care au achizitionat indirect un program Word si/sau Excel dupa 18 mai 1994. Fabricantii de computere care au instalat programele concernului Microsoft pe produsele lor se inscriu in categoria cumparatorilor directi.

Legea statului California accepta plangerile exprimate de cumparatorii indirecti dar astfel de pronuntari nu sunt intalnite in Hawaii, Iowa, Kentuky, Nevada, Oregon sau Texas unde o serie de reclamatii similare formulate de catre utilizatorii produselor Microsoft au fost respinse.

Judecatorul Stuart Pollak va convoca, pe 4 octombrie, in vederea pregatirii procesului, atat patea reclamanta cat si avocatii companiei Microsoft,.

"Aceasta nu este decat o etapa dintr-un lung sir de procese dar noi credem ca, in final, se va demonstra ca practicile comerciale ale Microsoft nu au afectat consumatorul final", a declarat Jim Cullinan, purtator de cuvant al companiei.

Industria americana de software asteapta cu nerabdarea decizia pe care o va lua, in urmatoarele saptamani, un judecator din Baltimore (statul Maryland) in cazul unor plangeri similare.

In primavara, concernul Microsoft a fost gasit vinovat de incalcarea legii americane anti-trust in cadrul unui proces intentat companiei in 1998.

Atunci judecatorul Thomas Jackson a decis scindarea grupului in doua societati care sa se ocupe separat de gestionarea sistemului de operare Windows si de celelalte pachete de programe inclusiv softurile dedicate Internetului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO