Business Hi-Tech

Connex si Orange si-au asigurat licentele pentru telefonia 3G

15.11.2004, 00:00 14

Connex si Orange au castigat licitatia pentru licentele de telefonie mobila de generatia a treia (3G), care permite utilizatorilor accesul de mare viteza la Internet si servicii multimedia, precum videoconferinta sau televiziunea pe telefonul mobil, a anuntat MCTI.
Cele doua companii au fost singurele care au depus oferte pentru achizitionarea de licente 3G, ramanand in continuare disponibile alte doua licente scoase la licitatie de Ministerul Comunicatiilor. Potrivit MCTI, cele doua licente vor fi scoase din nou la licitatie pana la sfarsitul anului.
Comisia de evaluare a stabilit ca Orange si Connex au indeplinit conditiile de participare, dovedind ca au acces la capitalul necesar pentru a realiza o retea pentru furnizarea de servicii de telefonie 3G si ca solutia prezentata in oferta este fezabila din punct de vedere tehnic.
"Incepand de astazi, in Romania, doua companii detin licentele necesare pentru a oferi servicii de telefonie mobila de generatia a treia. (...) Estimam ca pana in anul 2006 mai mult de un sfert dintre romani vor putea sa opteze pentru a utiliza aceste servicii de ultima generatie, si ma refer aici la videotelefonie si accesarea Internetului de mare viteza de pe telefonul mobil", a declarat ministrul Comunicatiilor, Adriana Ticau.
Cei doi operatori de telefonie mobila care au intrat deja in cura pentru 3G vor plati pentru spectrul de frecvente alocat un tarif de eliberare a spectrului de 35 milioane dolari. Prima transa, in valoare de 10,5 milioane dolari va fi achitata in termen de 120 de zile, iar urmatoarele cinci transe anuale egale, in valoare de 4,9 milioane dolari, vor fi platite pana la data de 30 ianuarie a fiecarui an, incepand cu anul 2006.
Acoperirea minima pe care cei doi furnizori de servicii au obligatia sa o realizeze va fi pentru Bucuresti si 10 mari orase ale Romaniei, alese de fiecare titular de licenta. Evaluarea privind acoperirea, distributia si rata dezvoltarii sunt gandite in trei faze de dezvoltare. Pentru fiecare etapa, operatorii au prezentat un angajament cu privire la numarul de persoane din zona respectiva care vor beneficia de servicii, cati kilometri de drumuri nationale vor fi acoperiti de serviciul prestat si suprafata zonei acoperite. Cerintele minimale prevazute in caietul de sarcini vor fi preluate in licente ca si obligatii impreuna cu angajamentele titularilor de licente.
Licentele 3G sunt acordate pentru o perioada de 15 ani si pot fi reinnoite la cererea titularilor, pe o perioada de 10 ani, fara plata unor taxe suplimentare.
Pana in prezent, MCTI a acordat companiilor Motorola, Ericsson, Siemens, Nokia, Huawei si Alcatel licente pentru experimentarea serviciilor 3G. Titularii nu au dreptul sa utilizeze licenta de testare in scopuri comerciale, pe perioada experimentarii fiind interzisa furnizarea de servicii catre terti.
Primul serviciu de telefonie de generatia a teria a fost lansat in Japonia in 2001, iar in prezent are cateva milioane de utilizatori, devenind o afacere profitabila pentru operator. Primele servicii din Europa au fost lansate in Marea Britanie si Italia de grupul Hutchison din Jong Kong. In prezent si operatorii 3G din Europa incep sa adune clienti sperand ca anul viitor sau spre 2006 sa intre in profit. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO