Business Hi-Tech

Connex extinde oferta de multimedia pe 3G si se pregateste de rebranding

08.06.2005, 18:23 19

Operatorul de telefonie mobila Connex a lansat ieri a??primul portal mobil 3G din Romåniaa??, practic un site de Internet pe care utilizatorii il pot vizita folosind telefonul mobil pentru a accesa o varietate de servicii - stiri, muzica, videoclipuri, tonuri de apel, televiziune, divertisment.

Este vorba de inca un pas al companiei in directia integrarii serviciilor de date proprii cu cele din portofoliul Vodafone, dupa ce Vodafone a devenit actionar majoritar la Connex, iar operatorul romån a lansat serviciile 3G in urma cu aproape doua luni. Cu sediul central in Marea Britanie, Vodafone este cel mai mare operator de telefonie mobila din lume.

Oficialii Connex au reamintit ca, in masura in care procesul pentru marca a??Vodafonea?? pe care operatorul britanic il are cu Zapp in Romånia se va solutiona favorabil, marca a??Connexa?? va fi schimbata in a??Vodafonea??, in urma unei strategii de rebranding despre care nu au oferit alte detalii.

De asemenea, la oferta Connex vor fi adaugate in viitor servicii din portofoliul Vodafone Live! (serviciul 3G al Vodafone - n.r.), a spus pentru ZF Ted Lattimore, presedinte si director de operatiuni (COO) al Connex. a??Inca nu se cunoaste o data exacta pentru integrarea cu serviciile 3G ale Vodafone, insa acest lucru se va intåmpla cu sigurantaa??, a spus Lattimore.

Portalul se numeste Play si este accesibil atåt posesorilor de telefoane obisnuite GSM dotate cu tehnologie de comunicatie GPRS, cåt si posesorilor de telefoane 3G. Daca este accesat de pe un telefon 3G, viteza de acces a serviciilor din portal este de påna la 384 kbps, adica de 10 ori mai mare decåt prin GPRS si de 4 ori mai mare decåt prin EDGE, conform oficialilor Connex.

EDGE, denumita si 2,75G, este tehnologia pe care mizeaza in prezent Orange, principalul rival al Connex. Orange, care si-a anuntat intentia de a trece la tehnologia 3G in cursul anului viitor, a lansat in luna aprilie un portal mobil cu profil asemanator cu cel al Connex.

Noul portal Connex Play ofera utilizatorilor acces la muzica, video, jocuri, stiri, divertisment, sport si televiziune in direct, continutul fiind atåt romånesc, cåt si international.

Oficialii Connex nu au oferit detalii despre investitia alocata acestui proiect. Andreea Stanescu, senior director consumer market, a spus ca a??este o investitie importantaa?? si ca amortizarea in acest gen de proiecte, in piata telecom, se face de obicei in aproximativ doi ani. a??Daca investitia in Play se va amortiza in doi ani sau mai devreme, ramåne de vazut in functie de reactia consumatorilor si a pieteia??, a spus Stanescu pentru ZF. Connex intentioneaza sa cåstige a??zeci de miia?? de utilizatori ai portalului inca din acest an, un factor incurajator fiind si raspunsul a??peste asteptaria?? al consumatorilor la serviciile 3G lansate la jumatatea lui aprilie, a mai spus ea.

Utilizatorii portalului Play vor putea descarca melodii (cåntate de artisti precum Loredana, Cargo, Hi-Q), fragmente video din emisiuni TV (Teo, Cronica Cårcotasilor), videoclipuri cu golurile din Divizia A de fotbal, stiri din mai multe domenii (economic, politic, meteo, sport, auto, mondene), jocuri Java, vor putea urmari in direct transmisii de la Realitatea TV si vor putea viziona momente amuzante cu mari actori (Amza Pellea, Toma Caragiu).

De pilda, unul dintre videoclipurile prezentate in cadrul demonstratiei de ieri continea un scurt fragment cu Toma Caragiu jucånd rolul unui ofiter al starii civile care oficia casatoria dintre doi barbati, replica sa fiind a??Rog pe unul dintre dumneavoastra... sa sarute mireasaa??.

Videoclipurile vor avea in general o durata de aproximativ 30 de secunde, oficialii Connex afirmånd ca, statistic, la nivel international s-a constatat ca aceasta este durata care maximizeaza calitatea experientei utilizatorului (avånd in vedere, printre altele, ca videoclipuri mai lungi ar insemna fisiere mai mari si implicit ca in memoria telefonului pot fi stocate simultan mai putine fisiere).

In ceea ce priveste continutul international, clientii Connex vor avea acces la tonuri de apel, videoclipuri si imagini cu celebritati precum Kylie Minogue, Eric Clapton, Lenny Kravitz, Aerosmith, Sting si altii.

Este probabil ca muzica sa fie cel mai de succes serviciu din noul portal, avånd in vedere ca la nivel international s-a constatat aceasta tendinta. Printre categoriile de consumatori care vor folosi portalul cel mai mult se vor numara tinerii, oamenii de afaceri si amatorii de sport, a mai spus Andreea Stanescu.

Portalul este accesibil de pe telefonul mobil la adresa http://play.connex.ro. Clientii pot opta intre doua variante de tarifare, cu abonament lunar de 3 dolari si 100 MB trafic inclus sau, a doua varianta, fara trafic inclus, la tariful de 0,3 dolari/MB. La aceste preturi se adauga costul pentru fiecare descarcare de continut (de pilda, 2,5 dolari pentru un videoclip muzical sau 1,25 dolari pentru un ton de apel polifonic). mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO