Business Hi-Tech

Conferinţa ZF Digital ’19. Operatorii de telecom: Suntem gata să digitalizăm România cu reţele 5G, dar vrem să ştim şi ce plan are statul

Conferinţa ZF Digital ’19. Operatorii de telecom:...

Autor: Ioana Nita, Ştefan Stan, Alex Ciutacu

15.10.2019, 00:08 898

Orange, Telekom, Voda­fone/ UPC şi RCS&RDS / Digi, cei mai mari jucători de pe piaţa locală de telecom, sunt gata să investească în con­strucţia unor reţele naţionale 5G care să con­tribuie la di­gita­lizarea economiei, însă pro­iectele nu vor fi demarate dacă Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) şi Guvernul României nu comunică o strategie clară pentru ur­mătorii ani în legătură cu digitalizarea şi nu rezolvă cu adevărat probleme care frânează de ani de zile dezvoltarea industriei - precum situaţia autoriza­ţiilor de construcţii, au declarat liderii celor patru grupuri în cadrul conferinţei ZF Digital ’19.

Licitaţia pentru spectrul radio 5G este un excemplu de situaţie în care operatorii aşteap­tă răspunsuri clare de la ANCOM şi Guvern în con­diţiile în care autorităţile se aşteaptă ca ope­ratorii să plătească sute de milioa­ne de eu­ro pentru licenţe. Până acum, multe dintre între­bările ridicate de operatori au rămas fără răspuns, au spus liderii celor patru grupuri de comunicaţii.

„Licitaţia 5G ar trebui făcută într-un mod corect. Investiţia pe partea de 5G este una de lungă durată şi semnificativă. Trebuie să fie un echilibru între spectru, costurile pentru licenţe, costurile one-time, costurile administrative, capacitatea de a investi şi capacitatea de a putea implementa în reţelele noastre. Principa­lul subiect de discuţie este spectrul de 700 mhz. Ţara care va fi cea mai rapidă în acordarea spectrului radio va putea beneficia cel mai rapid de această tehnologie. Nu ar trebui să plăteşti în avans ceva ce nu este încă disponibil.  Sunt multe întrebări fără răspuns, avem nevoie să clarificăm toate întrebările înainte ca România să poată profita serios de oportu­nităţile 5G“, a declarat Liudmila Climoc, CEO al Orange România, liderul pieţei locale de telecom.

„Avem nevoie de viteză pentru a putea începe transformarea digitală. Este important pentru noi să ştim pe ce ne bazăm pe următorii 15 ani cu licenţele 5G. Ca industrie avem nevoie de claritate şi predictibilitate despre cum vom folosi 5G şi care vor fi obligaţiile noastre. Oricare va fi guvernul, va trebui să fie un parteneriat pentru îmbunătăţirea României prin transformare digitală“, a declarat Murielle Lorillouxm, CEO al Vodafone / UPC România.

„(Licitaţia 5G - n. red.) este o operaţie pe cord deschis. Paientul nu este în comă, dar aşteaptă decizia chirurgului, să mergem într-o direcţie sau în alta. Un comentariu general este că are sens să ne gândim la asta, să plănuim cât mai bine licitaţia 5G, spun asta de 3 ani, să ne grăbim într-o licitaţie de spectru nu are sens“, a afirmat Miroslav Majoros, CEO al Telekom România.

„Trebuie ca ANCOM să reglementeze mai rapid şi să coreleze taxele de spectru. Aşteptăm paşi concreţi. Trebuie să progresăm cu 5G“, a afirmat şi Valentin Popoviciu, vicepreşedinte al RCS&RDS / Digi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO