Business Hi-Tech

Conferinţa ZF Digital ’19. Companiile de IT&C: Obişnuiţi-vă cu ideea că veţi lucra alături de colegi „roboţi“. Fără roboţi software companiile vor fi sufocate de activităţile de rutină în contextul crizei de personal care afectează România

Conferinţa ZF Digital ’19. Companiile de IT&C:...

Autor: Ioana Nita, Ştefan Stan, Alex Ciutacu

16.10.2019, 07:44 215

Companiile nu vor putea supra­vie­ţui în viitor fără a apela la roboţi soft­ware care să elibereze oamenii de reali­za­rea unor activităţi repetitive, au de­clarat reprezentanţii companiilor invi­tate în cadrul conferinţei ZF Digital ’19, care a avut în cea de-a doua zi ca temă principală automatizarea în business.

„Automatizarea este o necesitate pentru că lipsa de personal trebuie suplinită, dar totodată aceasta este şi o oportunitate pentru cei care doresc să îşi crească nivelul de cunoştinţe, să se specializeze în domeniiile avansate de programare a automatizărilor, de analiză de date. Automatizările sunt o necesitate fără de care nu vom putea supravieţui în anii următori“, a declarat Răzvan Pîrvu, Head of Market Area Engagement - Managed Services, în cadrul Ericsson, unul dintre cei mai mari furnizori locali de echipamente şi ser­vi­cii pentru operatorii de comu­nicaţii.

Întrebarea dacă avem nevoie de roboţi software este redundantă, este similară cu cea din anii ’60 când lumea se întreba cine are nevoie de computere, a punctat Ileana Guran, Senior Manager, Intelligent Automation Cen­ter of Excellence în cadrul companiei de audit şi consultanţă EY. „Dacă ne-am întoarce înapoi în timp în anii ’60, când tocmai se inventase circuitul digital, şi ne-am întreba cine are nevoie de calculatoare, acum răspunsul este evident. Atunci nu era chiar aşa de evident“, a afirmat Ileana Guran.

„Roboţii software nu ne-au înlocuit şi nu ne vor înlocui ca angajaţi, ci ne vor da doar mai mult timp să ne perfecţionăm pe ceea ce contează cu adevărat, ne ajută să eficientizăm nişte procese cu care suntem deja gâtuiţi. Companiile trebuie să se gândească foarte serios la automatizare. Oamenii pleacă după 2 ani din poziţii de suport tehnic pentru că fac aceleaşi lucruri şi nu pot creşte deloc“, a explicat Bogdan Botezatu, director de cercetare în ameninţări informatice în cadrul BitDefender.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO