Business Hi-Tech

Concurenta la varf pentru serviciile de acces la Internet

12.05.2005, 19:00 26

Ieri, in ziua in care RomTelecom anunta lansarea comerciala a serviciilor de acces Internet pe tehnologia ADSL, a aparut inca un concurent pe acest segment, DigiCom.

Grupul RDS/RCS a lansat o oferta speciala pentru utilizatorii de Internet pe cablu, iar Astral si ETA Automatizari Industriale au lansat noi oferte pentru telefonia pe Internet.

Tehnologia ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) permite cresterea largimii de banda pentru utilizatorii de telefonie fixa clasica, pe linii de cupru. Ajunge la 24 Mbps la descarcarea de pe Internet (download) si 1-3 Mbps pentru upload (atunci cand trimiteti un e-mail de exemplu). RomTelecom spera sa obtina 10.000 de clienti in Bucuresti pana la finalul anului, iar DigiCom vizeaza alti 1.000 de utilizatori si a lansat o oferta interesanta.



DigiCom: 512 kbps pentru companii mici si medii

"Este practic a doua generatie de ADSL, dupa ce am oferit astfel de servicii din 2001, pe linii inchiriate", a explicat Catalin Cuturela, director general al DigiCom. Compania are peste 600 de clienti in prezent pentru serviciile de acces Internet, pe diverse tehnologii de conectare, de la dial-up pana la fibra optica sau solutii radio. DigiCom va lansa in trimestrul trei al 2005 servicii de telefonie pe Internet, iar pana la finalul anului intentioneaza sa furnizeze televiziune si video on demand pentru clientii ADSL.

"Piata se misca spre servicii integrate, triple play, iar noi vrem sa fim printre primii furnizori de video pe tehnologie IP", a precizat seful DigiCom. Compania a investit in prezent peste 100.000 de euro pentru implementarea tehnologiei. "Cu siguranta vom investi peste 200.000 de euro pentru echipament si fibra optica pentru transmisia datelor", a apreciat Catalin Cuturela.

DigiCom ofera trei abonamente pentru clientii particulari si trei pentru clientii companii mici si medii. Cele pentru acasa includ largime de banda 256 kbps, trafic intre 1 si 3 GB pe luna, intre unu si trei conturi de e-mail si spatiu web. Preturile sunt cuprinse intre 10 si 20 de euro pe luna. Pentru companiile mici largimea urca la 512 kbps, intre 1,5 si 4,5 GB de trafic, 2-4 conturi de e-mail, spatiu web, la preturi de 30-50 de euro pe luna.

Anul trecut, DigiCom a avut o cifra de afaceri de 450.000 de euro, iar in 2005 urca spre 700.000 de euro, a precizat directorul companiei. "Vizam cel putin 1.000 de clienti pentru ADSL pana la finalul acestui an. Avem deja 40 de clienti interesati, in trei saptamani de la lansarea primului anunt pe aceasta tema", a spus el.



RDS: viteza de 768 kbps pentru acasa

Furnizorul de servicii integrate de comunicatii Romanian Data Systems (RDS) a anuntat ieri restructurarea sistemului de abonamente pentru utilizatorii de Internet.

Astfel, pachetul de start, de 9 dolari (7 euro) pe luna, are 4 GB de trafic inclus la largimea de 256 kbps, iar dupa depasire scade la 128 kbps. Pachetul de 15 dolari pe luna urca viteza de transfer la 512 kbps si are 8 GB de trafic, iar apoi vine unul de 19 dolari pe luna, cu viteza de 768 kbps si trafic de 16 GB. Cei care detineau abonamente de 20 si 29 de dolari pe luna sunt trecuti automat la cel de 19 dolari. In luna aprilie 2005, RDS a trecut pragul de 100.000 de abonati pentru serviciile de acces Internet si telefonie online, au anuntat responsabilii companiei.



Astral: nou card pentru utilizatorii prepaid

Furnizorul de servicii integrate de comunicatii Astral Telecom a lansat ieri o noua oferta pentru utilizatorii de carduri, care vor putea accesa Internetul si vor putea face apeluri internationale la preturi competitive. Au fost pregatite trei variante, de 5, 10 si 15 euro, ultimele doua cu bonusuri pentru utilizator. Tarifarea se face la 8 secunde, dupa primul minut de convorbire, iar peste 20 de locatii internationale pot fi apelate la un tarif de 8 eurocenti pe minut. Utilizatorii acestui card il pot folosi pentru a accesa Internetul pe dial-up sau pentru a accesa retelele de Internet fara fir (Wi-Fi) ale operatorului. Cele trei carduri pot fi cumparate si online, de pe site-ul www.card.ro.



Telefoane de birou pentru Skype

ETA Automatizari Industriale a adus in Romania o serie de telefoane de birou care pot fi utilizate impreuna cu un PC, pentru convorbiri pe Internet. Acestea se conecteaza la portul USB al computerului si sunt compatibile cu serviciul de comunicatii online Skype. Clientii Skype pot vorbi gratis intre ei, prin Internet, iar mai nou a lansat solutii pentru apelarea altor retele de comunicatii, fixe sau mobile si pentru ca utilizatorii Skype sa poata fi sunati de pe alte telefoane. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO